Cílem rekonstrukce bylo zvýšit lůžkovou kapacitu, aby mohlo být uspokojeno více zájemců o rehabilitační péči (zaměstnance může jen těšit, že zájem o tuto péči roste). Současně bylo smyslem přestavby zvýšit standard ubytovacích prostor i zlepšit prostory pro zaměstnance.

Proměnou prošlo dvacet čtyři pokojů

Vedení ústavu muselo před zahájením rekonstrukce projednat své plány s představiteli kraje, ústav se totiž nachází v památkově chráněné budově. V levém křídle objektu prošlo proměnou čtyřiadvacet pokojů, v nichž se nachází čtyřicet osm lůžek. Vždy pro dva dvoulůžkové pokoje nyní slouží nové společné sociální zařízení, vybudováno jich tedy bylo celkem dvanáct. Součástí rekonstrukce byly úpravy kanalizace, topení i elektroinstalace, byly vyměněny rozvody vody. Pokoje jsou nyní vybaveny zařízením, jímž mohou pacienti komunikovat s personálem. Dveře se otevírají pomocí speciálních karet. Pokoje jsou nově vybaveny, jsou v nich například elektricky polohovatelné postele se speciálními matracemi. Pobyt pacientům zpříjemňují vzdušné záclony i závěsy, jež barevně ladí s novým povlečením.

Vzniká desítka nových cvičeben

Stavební úpravy, jež se nevyhnou ani pravému křídlu budovy, byly už zahájeny. Vzniká deset nových cvičeben pro fyzioterapeuty, ergoterapii a elektroléčbu, a to v prostoru původní půdy. Dodejme, že všechny místnosti disponují klimatizací, požárními čidly, dveřmi se speciálními zámky a podlahovou krytinou s antistatickým povrchem.
Rekonstrukční práce hradí rehabilitační ústav z vlastních prostředků (například do úprav v levém křídle investoval asi třináct milionů) a z úvěru.

PETRA SOUKUPOVÁ