Že je investice do nové střechy Zvonice nutná, se ukázalo v únoru při pravidelné kontrole stavu městských budov. „Břidlicová krytina na Zvonici byla natolik narušena, že se vedení radnice rozhodlo s rekonstrukcí neotálet," uvedla kurátorka Městské galerie Iveta Danko.
Od května do září navštívilo Zvonici bezmála jedenáct set lidí, což je obdobný počet jako v předchozím roce. Prohlédnout si mohli čtyři výstavy. „Během muzejní a galerijní noci zahájila sezonu absolventská výstava žáků Základní umělecké školy Vysoké Mýto pojmenovaná Od baroka k realismu, v červnu se příchozí mohli nechat vtáhnout do hlubin snovými obrazy Lenky Kovalové na výstavě nazvané Vesmír a my," shrnula kurátorka a pokračovala: „Hraběnka Mihály, jak se jmenovala expozice obrazů a plastik Josefa Šmeka, přinesla netradiční spojení historických prostor a pop artu. Podzim patřil Marii Axamitové a Martinu Žalmanovi, kteří se prezentovali ilustracemi, ukázkami filmové tvorby, akvarely, perokresbami a fotografiemi, to vše bylo ke zhlédnutí pod názvem Štětcem a fotoaparátem."

CHTĚJÍ VÝTAH
Zvonice byla vystavěna ze zbytků zdiva zrušených klášterů v letech 1583 až 1585 pro příliš těžké zvony poničeného chrámu svatého Vavřince. „Druhé patro pro menší zvony bylo přistavěno v roce 1720. Po rekonstrukci kostela byly zvony přeneseny zpět do jeho věží v roce 1899. V letech 1985 až 1989 byl vnitřek Zvonice moderně upraven do čtyř podlaží a proměněn ve stálou expozici sbírek Městské galerie," komentovala historii budovy Iveta Danko s tím, že pro tento účel se však chladná renesanční věž bez možnosti vytápění hodila velmi málo. „Od roku 2000 proto slouží pouze k sezonním výstavám Městské galerie," doplnila. Točité schody jsou však překážkou pro starší nebo méně pohyblivé návštěvníky, rovněž instalace výstav bez možnosti výtahu je komplikovaná.
Radnice však o výtahu uvažuje. „Ve střednědobém plánu města je udělat právě u Zvonice venkovní výtah. Teď se tam vchází po točitém schodišti a dostat se tam je sportovní výkon. Pro lidi se sníženou pohyblivostí je to prakticky nepřístupné," uvedl místostarosta města Martin Krejza. V dlouhodobých plánech města je pak zpřístupnění i ostatních věží, tedy Vodárenské a Klášterské bašty.