Přestože se v diskuzi ozvalo pár hlasů, že podobná iniciativa postrádá smysl, chceme nechat hlasování otevřené až do posledního září. Nedomníváme se totiž, že  je úplně zbytečné. I když určitě není nějakým zásadním průzkumem, může ukazovat třeba na to, jak velké či věrné „fankluby" ten který lídr kandidátky ve svém městě má.  A anketu není třeba brát až tak zásadně vážně, zkusme se na ni dívat s nadhledem a neztrácejme při tom smysl pro humor.

Zájem je slušný

Sondu do aktuálního hlasování jsme udělali v neděli po poledni. A pohled to byl podle našeho názoru zajímavý. Webová anketa byla spuštěna 9. září. Zhruba půl hodiny po nedělním poledni bylo na jejím kontě více než 7500 hlasů ze všech deseti měst okresu. A to není rozhodně málo. Připouštíme ovšem, že je možné opakovaně hlasovat vždy po uplynutí 24 hodin (k plnému omezení možnosti opakovaného  hlasování jsme nepřikročili s ohledem na tzv. společné IP adresy, na nichž je více uživatelů internetu).

Vedou Letohradští

Rekordmany v hlasování jsou Letohradští. Ti do zmíněného času hlasovali o svém starostovi 1489 krát! To je až obdivuhodné a redakci samozřejmě takovýto zájem těší. Jen pro doplnění: v Letohradu vedl  hlasování suverénně dosavadní starosta Petr Fiala (Sdružení pro Letohradsko) s 61 procenty hlasů, kterého  následovali Jiří Chalupník (Nezávislí pro Letohradsko) s 13 procenty a Zdeněk Tomka (Zelená pro Letohrad) s 12 procenty.
Hodně se hlasuje také ve Vysokém Mýtě, kde bylo rozdáno 1280 hlasů. Vedl Pavel Novák (Patrioti pro Vysoké Mýto) s 22 procenty, na dalších místech pak byli Helena Mandíková (ANO 2011) se 17 a František Jiraský (Nestraníci) se 13 procenty hlasů.

Jak největší města?

A jaká byla situace v okresní metropoli? Lídrům kandidátek tam bylo k včerejšímu „popoledni" dáno celkem 957 hlasů. Z prvního místa mohl mít dobrý pocit Matouš Pořický (ODS s podporou nezávislých kandidátů) s 25 procenty hlasů, následovali ho Tomáš Teplý (Nezávislí s podporou TOP 09) s 20 a Petr Hájek (Sdružení nezávislých kandidátů – Oušťáci) s 18 procenty hlasů.
V nejlidnatějším městě okresu bylo dáno celkem 641 hlasů. Nejlépe si vedla Magdaléna Peterková (Koalice pro Českou Třebovou) se 46 procenty hlasů, „stříbro na bedně" pak patřilo Jaroslavu Zedníkovi (Nestraníci s podporou TOP 09) s 24 procenty, za ním pak byli se shodnými 12 procenty Ladislav Vraspír (ODS) a Jan Jasanský (Třebováci PRO Sport a Zdraví).

Přehled o aktuálním stavu hlasování v jednotlivých městech najdete zde, kde můžete samozřejmě přidat i svůj hlas. Anketa stále běží…
Náš volební speciál pokračuje v úterý, kdy přineseme anketu s lídry kandidátek v Lanškrouně.