Nečekal je ovšem výlet po krásách krajiny, mířili totiž do Penzionu U Lípy, který se letos stal vítězem soutěže Hospůdka roku 2010 čtenářů Orlického deníku.

Úspěch je radostí a také závazkem

Penzion U Lípy není čtenářům Deníku neznámý. Už před rokem totiž v prestižní soutěži triumfoval a stal se Hospůdkou roku v rámci celých východních Čech. Letos se ale soutěž vrátila k podobě, kterou měla v předcházejících letech, a důraz byl opět kladen na region. Penzion U Lípy ovšem zaznamenal znovu úspěch a stanul díky hlasování čtenářů na stupni nejvyšším.

„Víte, říká se, že vyhrát je těžké, obhájit ovšem ještě těžší,“ prohlásil majitel penzionu Milan Borek, který společně s manželkou Alenou podnik vlastní, když přebíral certifikát o úspěchu v soutěži. „Před rokem jsme měli radost, že pro nás hlasují lidé nejen z okolí, ovšem stejnou radost máme i letos, protože se ukazuje, že máme jak věrné a dobré hosty, ale i návštěvníky, kteří přijedou z daleka, líbí se jim u nás, rádi se vrací a doporučí nás jiným. I ti nám dali hlas. Je to pro nás na jedné straně velké uspokojení, na druhé straně samozřejmě i závazek a odpovědnost do budoucna. Jsme tu s manželkou pátým rokem, snažíme se udržet vysokou úroveň podniku a úspěch v anketě čtenářů nás utvrzuje v tom, že se nám to daří,“ doplnil.

„Berušky“ nemohly u té slávy chybět

Jeho slova jen potvrdily dvě sympatické seniorky, které byly společně s dalšími vylosovanými hlasujícími v soutěži přizvány k slavnostnímu předávání certifikátu. „Chodíme sem pravidelně každých čtrnáct dní s ´Beruškami´, je nás pět žen, které jsme přes dvacet let zpívaly v estrádě. Máme tady svůj stůl, svou židli, nikdy nevynecháme. Chodíme sem také z kostela, na kafíčko a na něco dobrého. Když přijede návštěva, vodíme ji také sem. Pro mě je tu úplně nejlepší ´palačinka á la motýl´, která je prostě senzační, takovou vám jinde neudělají,“ chválí Milena Bílková z Kunvaldu. Podobně hovoří i další pozvaná „Beruška“ Marie Trejtnarová. Obě vyzdvihují nejen výbornou kuchyni, pestrý výběr dobrých nápojů, ale i hezké čisté prostředí a ochotný personál. „Tak tyhle dvě dámy jsou opravdu mí nejmilejší hosté. Je s nimi výborná zábava, opravdu na úrovni. Neznám lepší,“ říká upřímně Milan Borek.

Další z vylosovaných a pozvaných přijela z Hnátnice. „Výborně tu vaří, vyhlášené jsou tu hody, třeba zvěřinové, bramborákové nebo italské, stojí rozhodně za to na ně přijít,“ nešetří chválou Soňa Kaplanová.

Polreich by se u nás najedl, říká majitel

„Tak to se určitě dobře poslouchá,“ reaguje Milan Borek. „Podnik samozřejmě stojí na kuchyni, a ta musí být špičková. Máme výborné kuchaře: Tomáše Hubálka, Lukáše Felcmana a Miloše Beiera a dovolím si tvrdit, že by si u nás pochutnal i pan šéfkuchař Polreich z televize Prima, který dokáže být ve svých pořadech na majitele restaurací a hlavně na kuchaře hodně ostrý. Musím říct, že ho mám rád. Nebál bych se ho pozvat. Chápu to, že vyhazuje uměliny, schvaluji to, protože je taky nesnáším. Nechci ale říkat, že je nepoužíváme vůbec, ovšem opravdu jen minimálně. Pana Polreicha považuji za kuchařského mistra a věřím tomu, že by se u nás najedl. Nezastupitelný vliv na chod kuchyně a restaurace má ovšem také moje manželka, která se stará o veškeré zboží a o to, aby kuchaři měli všechno ke své práci. A aby jídlo, které jde z kuchyně, bylo takové, jaké má být,“ dodává.

Na dotaz, co by svým hostům speciálně doporučil, odpověděl po chvilce váhání. „Těch jídel by bylo určitě víc, od hotovek až po náročné minutky. Ovšem doporučil bych naše speciální zvěřinové hody, na které se těší opravdu široké okolí. Nepřeháním, když řeknu, že přijíždějí lidé od Prahy až po Slovensko. Připravujeme třináct, patnáct druhů zvěřiny, hody pořádáme dvakrát do roka, teď budou už tradičně na svátek svatého Václava, kvůli chalupářům,“ prozradil.

Na čepu mají jen to nejlepší

Vyznavače piva bude samozřejmě zajímat, co mají U Lípy na čepu. „My dlouhodobě tradujeme Plzeň a Gambrinus, nic jiného u nás nenajdete. Točíme dvanáctku Plzeň, jedenáctku Excelent a desítku Gambrinus. Plzeňský pivovar teď přišel i s třináctkou, patnáctkou a osmnáctkou Master, jsou to pivečka, která jsou chuťově velmi dobrá a doslova pohladí. Není to na žádné velké pití, ale po jídle je to balzám,“ informuje Milan Borek s tím, že připomíná péči o kvalitu, která jde ruku v ruce s čistotou trubek. „Ty proplachujeme po každém sudu, údržbu a čištění pak přijíždí pravidelně provádět odborník z pivovaru.“

Šachy, mariáš i sledování fotbalu

Každá dobrá restaurace má okruh stálých hostů, podporuje i spolkový život. „Základnu tu mají místní šachisté, jednou týdně se tu scházejí, hrají se tu i zápasy. Snažíme se o to, aby u nás měli klid na hru. Ovšem je tu také parta mariášníků, jak to na vesnických hospůdkách bývá. Pravidelně k nám chodí také fotbalisté a hodnotí situaci,“ připomíná Milan Borek.

Fenoménem, který se v posledních letech po restauracích rozšířil, je společné sledování sportovních přenosů. Ani Penzion U Lípy není výjimkou. „Jsme fotbalová hospoda, máme plátno na projekci, koupili jsme i větší televizi. Sleduje se hlavně fotbal, ale samozřejmě i hokej, ligová utkání, mistrovství světa. O to je opravdu velký zájem a bývá plno,“ říká majitel.

Novinkou je venkovní teráska

Od prvního triumfu v soutěži Hospůdka roku uplynul rok. Co se v Penzionu U Lípy změnilo za dobu, než získala prestižní ocenění znovu?
„Od začátku jsme chtěli u penzionu postavit venkovní terásku. Budovat jsme ji začali loni na podzim, letos na jaře, než přišla ta velká tepla, jsme ji dokončili. A máme radost, že ji hosté přijali s nadšením. My cítíme vnitřní uspokojení z toho, že jsme pro ně něco nového udělali a oni nás chválí. Kolem našeho penzionu jezdí spousta cyklistů a pro ně je venkovní teráska ideální. Mohou se najíst, napít, přitom vidí na svá kola, nemusí mít o ně strach,“ podotýká majitel.
Zřízení terasy je bezesporu příjemným doplněním již tak kvalitní nabídky penzionu – vyhlášené restaurace, útulného salonku a ubytování ve vysokém standardu.

Kdo jednou zavítá, bude se rád vracet

Pro účastníky setkání v Penzionu U Lípy připravili jeho majitelé ukázku umu svých kuchařů. Na stůl postupně přišly „stejčky pana šéfa“, „krůtí špízy na grilu“, „nudličky paní šéfové“, chybět nemohly ani vyhlášené „palačinky à la motýl“ a jedinečné „tiramisu“. Na připravená jídla byla už jen radost pohledět, ochutnávka pak byla jedinečným kulinářským zážitkem. A hosté, jak jinak, opět nešetřili chválou.

Majitelům i personálu Penzionu U Lípy nezbývá než vyslovit velké uznání a poděkování. A samozřejmě i přání, aby se jim v tom, co tak nádherně dokázali rozjet, dařilo pokračovat. A třeba potřetí uspět v anketě a stát se Hospůdkou roku čtenářů Orlického deníku i v roce 2011.

A těm, kdo někdy zamíří do Orlických hor a jejich podhůří, můžeme návštěvu Penzionu U Lípy na základě vlastní nezapomenutelné zkušenosti jen a jen doporučit. A pokud jednou k „Lípě“ zavítáte, určitě se budete znovu a rádi vracet.