Rada města letos na jaře vyhlásila na vedení ZUŠ konkurz, a to s sebou nese negativní konotace. Kulturní vody města následně rozčeřila iniciativa pedagogů i veřejnosti. V „zušce" se začaly podepisovat dvě petice. „Vyjadřujeme nesouhlas s vyhlášením výběrového řízení." Pod tato slova se už podepsali všichni pedagogové a na dalších arších už jsou stovky podpisů rodičů, bývalých žáků, nechybí ani věhlasná jména hudebníků z celé republiky.

Potkal je jiný osud

Základní uměleckou školu od roku 2011 zřizuje město na základě dohody o převodu, jíž přešla ze správy Pardubického kraje. O jejím vedení, stejně jako o ředitelích všech mateřských a základních škol, rozhoduje v souladu s platnými zákony město. To může dle školského zákona, který zavedl šestileté funkční období ředitelů, buď vyhlásit konkurz, nebo ředitele potvrdit ve funkci na další období.
Tak město v uplynulých letech postupovalo v případě všech ředitelů mateřských a základních škol. Jiný osud potkal základní uměleckou školu a dům dětí a mládeže.
„Když jsme tyto dvě organizace přebírali, zhodnotili jsme situaci a nechtěli zavádět mnoho změn. Rozhodli jsme se ponechat stávající ředitele s tím, že poté využijeme příležitosti a vyhlásíme výběrové řízení. Byla spousta míst, kde konkurz vyhlásili v okamžiku, kdy zařízení přebírali od Pardubického kraje," zdůvodňuje vyhlášení konkurzu místostarostka Jaromíra Žáčková, která byla radou města jmenována předsedkyní konkurzní komise. Její vysvětlení však „neladí" s dohodou o převodu ZUŠ. V ní se totiž město zavázalo potvrdit stávajícího ředitele ve funkci nové příspěvkové organizace a jmenovalo ho do funkce od 1. ledna 2011.

Kritika od radního

„Oba ředitelé (jak ZUŠ, tak DDM, pozn. red.) radě tehdy předložili koncepci, dostali jsme hodnotící zprávu jejich dosavadní činnosti. Od té doby uběhly tři roky, nezaznamenal jsem žádnou výtku, že by se koncepce nedodržovala, že by se něco neplnilo. Žádný náznak, že by něco nebylo v pořádku. Nejsou stížnosti. Nevidím důvody, proč by to nemělo být jako v případě ostatních škol, kde jsme ředitele ve funkcích potvrdili. Nevidím důvod, proč bychom měli postupovat jinak. Za sebe s tímto konkurzem nesouhlasím a hlasoval jsem proti jeho vyhlášení," staví se na stranu Bohuslava Mimry radní Josef Kopecký.

„Stejný metr"

Ani on, ani Bohuslav Mimra nerozporují pravomoc města konkurz vyhlásit, jde jim však o „stejný metr" na všechny ředitele. „Je to diskriminující," tvrdí Bohuslav Mimra a pokračuje: „U mě není důvod – nikdo ho nepopsal – abych byl vyloučen z plošných potvrzení ředitelů. Je to ponižující a kazí mi to pověst. Lidé často nevěří, že všem by to rada dala ´zadarmo´, a jenom mně ne, i když za třiadvacet let nemám jediné pochybení a škola je hodnocená velice kladně. Domnívám se, že je to likvidační." Jak dodává, ze strany vedení města byl navíc opakovaně vyzýván – bez udání důvodu – k dobrovolnému odstoupení.
Jaromíra Žáčková zdůrazňuje, že ředitelé obou dotčených organizací byli informováni, že se mohou do konkurzu přihlásit. To Bohuslav Mimra v poslední možný termín – ve středu – učinil. Přesto dál bude usilovat o to, aby rada města konkurz zrušila. Obálky se jmény uchazečů se mají otevírat 6. května. „Myslím, že tento systém možnosti eventuální obměny a prokázání schopností není špatný," říká o možnosti vyhlásit konkurz Jaromíra Žáčková. Na adresu obou dotčených ředitelů však dodává, že je přesvědčená, že pracují podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. 

Kdo je Bohuslav Mimra

• Studoval na kroměřížské konzervatoři. Poté nastoupil na JAMU v Brně. Roku 1970 se stal členem Východočeského komorního orchestru v Pardubicích, později i primáriem Východočeského smyčcového kvarteta. Od roku 1984 působil v Praze.
• Od roku 1991 je ředitelem ZUŠ v České Třebové.
• S Komorním orchestrem Jaroslava Kociana (KOJK) pracuje od roku 1983. ⋌Zdroj: kojk.cz
• „Na jeho místě bych odstoupil," řekl po volbách v roce 2010 na adresu starosty Jaroslava Zedníka, který byl podmínečně odsouzen na rok vězení za to, že autem zranil ženu jdoucí po přechodu.
• Jako zahajovací koncert XVI. ročníku hudebního festivalu Antonína Bennewitze uvede Komorní orchestr Jaroslava Kociana pod taktovkou Bohuslava Mimry 10. května od 19 hodin v kostele sv. Jakuba v České Třebové oratorium Antonína Dvořáka Stabat Mater. ⋌(miš)