V rámci první poloviny projektu bylo ve 2. poschodí interního oddělení nově vybaveno šest pokojů 18 elektrickými polohovatelnými lůžky a stolky, teleskopickými paravany, uzamykatelnými šatními skříněmi, jídelními stoly a židlemi. Nově vybavené pokoje již od pondělí plně slouží pacientům. Ti vnímají pozitivně především pohodlnost nových lůžek a snadnou manipulaci se stolky. Jejich rodiny pak velice kladně hodnotí instalované teleskopické paravany, které jim umožňují zajistit vyšší intimitu a soukromí při návštěvě svých blízkých.
„Musela jsem vždycky pořádně zabrat, když jsem chtěla dát lůžko do jiné polohy. Bylo to těžké, sestřičky se také pořádně nadřely," vzpomíná žena, jejíž oba rodiče se léčili na interně. Nová nemocniční lůžka s antidekubitními matracemi proto vítá. „Je to rozhodně krok správným směrem. Člověk si celý život platí zdravotní pojištění a když se pak dostane do nemocnice, měl by mít možnost se s nemocí vypořádat důstojným způsobem," dodává.

Původní pokoj na interním oddělení.
Původní pokoj.

Pokoj po dokončení modernizace.
Modernizovaný pokoj.


Modernizace interního oddělení je tak velice příjemnou změnou i pro zdravotnický personál, který uvítal především snadnou manipulaci s lůžkem, které zároveň zabezpečí pacienta proti pádu postranními bočnicemi. Manažerka interních oborů Hana Maršíková zhodnotila realizaci projektu slovy: „Díky výběru projektu v roce 2013 jsme udělali veliký krok do 21. století. A dnes, když vstoupíme do nově vybaveného pokoje, vnímáme prostředí moderněji s prvky bezpečnosti a zajištění soukromí pacientů."
Pokračuje realizace druhé etapy. Plánována je modernizace pěti pokojů v 1. poschodí . Ukončení modernizace interního oddělení Orlickoústecké nemocnice je plánováno nejpozději do 10. srpna. Pokud budou Nadačnímu fondu sponzoři nakloněni i v této finální části projektu, tak se možná podaří opravit i jeden pokoj navíc, než byl původní záměr. To by znamenalo na každém patře šest modernizovaných pokojů.
„Za možnost realizovat takto rozsáhlou rekonstrukci a zpříjemnit tak našim pacientům pobyt na interním oddělení vděčíme všem sponzorům nadačního fondu, kterým touto cestou děkujeme a vážíme si jejich rozhodnutí finančně projekt podpořit," děkuje vedení nemocnice.

Internu podpoří i sbírka Konzumu

Dovybavit interní oddělení Orlickoústecké nemocnice je také cílem veřejné sbírky Společně za úsměv vyhlášené obchodním družstvem Konzum. Přispět mohou lidé pomocí dárcovských kuponů v hodnotě třiceti korun, složit tuto částku mohou na pokladně v kterékoliv prodejně Konzumu. Sbírka pro internu nemocnice bude končit již toto pondělí 21. července. Zaznamenala velký ohlas. Před víkendem bylo na sbírkovém kontě již přes 73 tisíc korun.

(zr, daf)