VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zbytky jídla ze školních jídelen plní ročně náklaďáky

Pardubický kraj - Univerzální hnědá omáčka sice ze školních jídelen zmizela, i tak ale děti vrací hodně jídla. Dříve zbytky jídla končily u hospodářských zvířat, dnes se musí spalovat.

10.3.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Ve školních jídelnách v Pardubickém kraji se stravuje téměř 81 tisíc dětí a dospělých. V minulém školním roce pro ně kuchařky navařily obědy ze 7,8 tisíce tun potravin. Jenže ne všechno se snědlo, děti jsou vybíravé a vrací i celé obědy.

„Pokud děti, žáci a studenti nedojedli 35 procent pokrmů, jak některé kuchařky odhadují, v odpadu skončilo až 2 700 tun zbytků. Pokud toto množství přepočítáme na porce o velikosti 500 gramů, tak se každý rok ve školních jídelnách vyhodí přes 5,4 milionu porcí pokrmů. Za tyto porce by rodiče zaplatili 135 milionů korun,“ vypočítává Tom Václavík, ředitel programu Skutečně zdravá škola, který bojuje proti plýtvání jídlem v jídelnách.

Množství by naplnilo 90 vozů Tatra. Pokud by se naložená auta postavila za sebe, tvořila by kolonu delší než 300 metrů.

Kuchařky ze školních jídelen se shodují, že dnešní děti jsou vybíravé a mlsné. „V naší jídelně si vybírají ze čtyř jídel a stejně každý den vidíme, že vyhodí celou porci, sotva ochutnají. Je to taková škoda, dá to práci uvařit,“ říká kuchař z jedné velké jídelny ve svitavském okrese, který si přeje zůstat v anonymitě.

VYSOKÉ POKUTY
Děti ve školách v Pardubickém kraji vyhodí ročně tuny jídla. Zatímco dříve si pro zbytky jezdili chovatelé hospodářských zvířat, dnes už to není oficiálně možné. „Zbytky jídla se nesmí dávat na krmení zvířatům, která se chovají na maso. Možná by to bylo možné pro ta kožešinová, ale jinak musíme vše odvážet na spálení do Žichlínku,“ vysvětluje Pavlína Tovtíková, ředitelka školní jídelny Madoret v Lanškrouně.

Za porušení nařízení hrozí navíc jídelnám vysoké pokuty od ministerstva životního prostředí, a to až jeden milion korun. „Měli jsme tady kontrolu z veterinární správy a vyloženě se zajímali o nakládání se zbytky jídla,“ podotýká ředitelka jídelny.

Některé školy v Pardubickém kraji ale přesto riskují. Jsou proti plýtvání jídlem. Zřizovatel školy totiž jídelnám neporadí, kam se zbytky a někde ani třeba technické služby nejsou zařízené na spalování.

„Zbytky obědů z jídelny se musí zlikvidovat podle nařízení, ale takhle plýtvat jídlem, to je hrůzné, stejně jako topit obilím. Dáváme zbytky místním babičkám pro slepice,“ přiznává ředitel jaroměřické školy František Václavek. Podobně jednají v dalších desítkách škol. Je jim totiž líto jen tak vyhodit jídlo.

VEDOU OMÁČKY
Množství zbytků ovšem taky záleží na jídelníčku. Prázdné talíře odevzdávají děti po špagetách, svíčkové, rajské a sladkých jídlech. Naopak hojně vrací fazole nebo zdravější jídla.

„Některé děti nejí nic a někdo naopak všechno. Poslední dobou si všímám, že některé děti nejí skoro žádné maso. Nemůžeme je ale do jídla nutit, to se mi příčí. Myslím, že stačí vařit chutně, zdravě a pestře,“ míní František Václavek.

S ním souhlasí i ředitelka lanškrounské jídelny. „Hodně záleží taky na tom, jak jsou děti naučené z domova. U nás si školáci vybírají ze dvou jídel a brzy bude i třetí, ale stejně vrací dost jídla,“ uzavírá Pavlína Tovtíková.

Oslovili jsme několik školáků v regionu a shodují se, že dávají přednost klasickým jídlům před zdravými „novotami“, které nevaří ani doma. Na talíři nezůstanou ale omáčky, ani třeba pizza nebo nudle s mákem.

Autor: Iveta Nádvorníková

10.3.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 38 000 Kč Řidiči nákladních automobilů (kromě tahačů) ŘIDIČ VNITROSTÁTNÍ A MEZINÁRODNÍ DOPRAVY. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 38000 kč, mzda max. 42000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: POŽADUJEME: , - řidičský průkaz sk. C a sk. E, - platný profesní průkaz, - praxe výhodou. Pracoviště: František krejsa - autodoprava, 561 51 Letohrad. Informace: František Krejsa, +420 602 412 194. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 150 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/KA - POTRAVINÁŘSKÁ VÝROBA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pro provoz velkokapacitní kuchyně v Žamberku přijmeme pracovníka: Kuchař/ka - potravinářská výroba , MÍSTO VÝKONU: Orlická kasárna č.p. 733, 564 01 Žamberk, NÁSTUP MOŽNÝ IHNED, PRACOVNÍ DOBA: Po - Pá, 4.00 - 12.30 hodin , POŽADUJEME:, - pečlivost práce, zájem o práci, - vyučen - nevyučené zapracujeme, - praxe v oboru předností, - pravidelné docházení do zaměstnání, - solidní vystupování při jednání se zákazníky, - zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství, KONTAKT: zaslání životopisu na uvedený email, nebo je možná osobní návštěva každý pracovní den 9.30 - 10.00 hodin. Pracoviště: Imari spol. s r.o., Orlická kasárna, č.p. 733, 564 01 Žamberk. Informace: Petr Kaplan, . Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 25 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: NÁSTUP MOŽNÝ IHNED, Místo výkonu práce: Restaurace Družba, 17. listopadu č.p. 680, Litomyšlské Předměstí, 566 01 Vysoké Mýto, Kontakt: telefonicky nebo e-mailem. Pracoviště: Paleček group s.r.o. - pracovišttě restaurace družba vysoké mýto, 17. listopadu, č.p. 680, 566 01 Vysoké Mýto. Informace: Denisa Mlejnková, +420 775 790 221. Výroba - Výroba Obsluha strojů 15 000 Kč Obsluha šicích a vyšívacích strojů OPERÁTOR/KA ŠICÍCH STROJŮ - ŠIČKA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Místo výkonu práce: Hradisková č.p. 753, 561 64 Jablonné nad Orlicí, Požadujeme:, - manuální zručnost, - spolehlivost, - bezúhonnost, Nabízíme: pružná pracovní doba, 5 týdnů dovolené, 13. plat, příspěvek na stravné, Kontakt: telefonicky, e-mailem nebo osobně po tel. domluvě. Pracoviště: A.s. buttons s.r.o. - pracoviště jablonné nad orlicí, Hradisková, č.p. 753, 561 64 Jablonné nad Orlicí. Informace: Leona Šedá, +420 733 709 511.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Brankář Pardubic Ondřej Kacetl.

Pouze jeden gól. Pardubice na Spartě nebodovaly

Zdravotní klauni rozveselují malé pacienty v Hamzově léčebně
4

Malé pacienty v Hamzově léčebně rozveselují klauni

Výstava ukazuje otce na rodičovské dovolené

Pardubice - Ve středu byla v Tyršových sadech slavnostně odhalena výstava Švédští tátové. Na panelech u schodiště vedoucí do sadů ze Sukovy třídy je k zhlédnutí 25 fotografií švédského autora Johana Bävmana, zobrazující švédské otce s jejich ratolestmi, kteří se rozhodli být alespoň půl roku na rodičovské dovolené.

Oprava lávky je v nedohlednu, město nesehnalo projektanta

Pardubický kraj, Chrudim - Lávka spojující chrudimské Jungmannovo nábřeží s protějším břehem Chrudimky je už několik týdnů zavřená kvůli svému špatnému technickému stavu. Oba konce lávky jsou nyní zahrazeny pletivem, s jehož odstraněním nelze v nejbližší době počítat.

Hladový tým vyráží do bojů

Pardubice - Pardubičtí basketbalisté stojí na prahu nové sezony. Bojovat budou na domácí i evropské frontě.

Tři dřeva, tři státy, jeden nástroj. Petrof ukázal svojí Republiku

Východní Čechy, Hradec Králové - Hradecký světoznámý výrobce pian Petrof představil piano, které odkazuje na 100 let od založení Československa.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT