Tomáš Berdych začíná hrát svoje semifinále na Australian Open s Britem Andym Murraym, já začínám rychle psát svůj fejetonek, abych z toho zápasu také něco viděl. A abych byl co nejrychlejší, použiji text, který se už objevil v prosinci loňského roku v časopise Moje psychologie. Odpovídal jsem na otázku, jak dosáhnout štěstí. Štěstí patří vedle zdraví a lásky mezi ty největší hodnoty, po kterých toužíme. Také si ho při různých příležitostech hodně přejeme.

O tom, jak je téma štěstí aktuální, jsem se přesvědčil tento týden, když jsem zmiňovaný článek vložil na svůj facebook. Zaznamenal jsem mimořádný počet lajků, komentářů a sdělení. Proto sdílím tato svá slova i s vámi, čtenáři Orlického deníku:


„Ptáte se na štěstí? I kdybych cokoli investoval do vlastního štěstí, nikdy sám šťastný nebudu. Štěstí musím poslat druhému, od druhého se odráží a učiní šťastného i mě. Dělejte šťastnými lidi kolem sebe, pak budete i vy šťastni. Víte, jak se popisuje rozdíl mezi nebem a peklem? V pekle se vaří super polívka, lidé se tam snaží najíst, ale protože lžíce jsou příliš dlouhé, nikdy se jim nepodaří donést polévku do úst. Kdežto v nebi se těmi dlouhými lžícemi krmí navzájem. Štěstí je takhle jednoduché: nemysli na sebe, ale na druhého… A já teď už jen doufám, že mě Tomáš Berdych dnes udělá šťastným…

ZBIGNIEW CZENDLIK