Před námi je čas prázdnin a s nimi spojených dovolených. Musím říci, že to, že tato doba připadá na měsíce červenec a srpen, je podle mého tak trošku proti přírodě. Příroda přece odpočívá v zimě. V nejbližších měsících bude naopak doba vegetace kulminovat. To, co jsme zaseli, budeme sklízet. A protože člověk je součástí přírody, připadá mi logické, že i on by měl být v této době co nejvíce aktivní a produktivní a odpočinout by si měl až v zimě. Podobně jako v noci spíme a během dne pracujeme. Ze své zkušenosti musím říct, že dovolená v zimě mne skutečně dobíjí více než v létě.
Někdy s nadsázkou říkávám, že dovolenou v létě nemám rád, protože je to vyhazování peněz za nepohodlí. Dovolená je vždy spojená s nějakým úmorným cestováním, v hotelu se pořádně nevyspím kvůli chybějícímu polštáři, na který jsem doma zvyklý, čepuje se tam teplé pivo a všude kolem plno zpocených lidí! A já mám za to platit? Nejlepší dovolená je pro mne doma!
Nicméně všem vám krásnou dovolenou přeji. Potřebujeme občas spočinout. Odpočívat je dokonce Božím přikázáním, je povinností. V tomto kontextu se mi moc nelíbí ani samotné slovíčko dovolená, jako by to byl nějaký luxus, že si „dovolím" odpočinout nebo že mi někdo dovolenou musí „dovolit".
Využijte co nejlépe tento krásný čas, protože ten, kdo neumí dobře a efektivně odpočívat, neumí také dobře a efektivně pracovat. I já si dopřeji dovolenou a dám si přestávku v psaní těchto fejetonků. A budu se na vás opět těšit v první zářijový pátek.
ZBIGNIEW CZENDLIK