Žáci Základní školy Habrmanova v České Třebové se už v září minulého roku rozhodli zapojit do projektu Příběhy našich sousedů, který ve spolupráci s městy připravuje nezisková organizace Post Bellum. Jejich cílem bylo sehnat pamětníka a zaznamenat jeho životní příběh. To, že pro toho pravého respondenta nebudou muset chodit daleko, bylo jasné velmi brzy. Vybrali si totiž příběh jejich učitele Zdeňka Hübnera, se kterým už v té době měli nadstandardní vztahy. „Pan učitel je velký sportovec, i tím je pro nás vzorem. V zimě jsme se s ním mohli jít například otužovat,“ vysvětlil jeden ze zapojených žáků Filip Mareš.

Na začátku projektu přitom ještě neměli ani potuchy o tom, že se jejich učitel zeměpisu a dějepisu zúčastnil protirežimních demonstrací v roce 1988 i 1989 a v listopadu dokonce odjel do Vatikánu na svatořečení Anežky České. „Překvapilo nás například, když nám vyprávěl, že se během demonstrace bál. Stejně se ale nezalekl a do Prahy odjel protestovat proti komunistickému režimu,“ podivil se další z účastníků projektu Lukáš Preisler.

Zdenek Hübner: Rozhlasová reportáž

Chlapci prošli několika workshopy. Seznámili se se základy práce novináře, naučili se ovládat profesionální diktafon, správně a poutavě převyprávět příběh a zúčastnili se také workshopu s Českým rozhlasem. Ten však letos proběhl pouze on-line formou. Chlapci však o návštěvu rozhlasu nepřijdou a podívají se do studia jakmile to bude možné. Doprovázet je možná bude nejen jejich učitel a pamětník v jedné osobě Zdeněk Hübner, ale také učitelka Radka Urbánková, která byla žákům po celou dobu projektu oporou.