Pravidelné jednání zastupitelstva bylo už podruhé přerušeno, začalo minulý týden, pokračovalo v pondělí a znovu se zastupitelé sejdou 9. října.

Stejná písnička

„Ty věci jsou pořád stejné. V programu se opakují stále stejné body, které neprocházejí. Pan Kalous za ty čtyři roky městu nepřinesl nic, jenom neustále bojuje s panem Dytrtem," naráží na podstatu dění na žamberské politické scéně místostarostka Jiřina Jirešová. „Starosta za nic nestojí, místostarosta je schopný všeho. Kdyby tam dali tři právníky místo těch tří, stálo by nás to míň," předkládá své stanovisko opoziční zastupitelka Odorica Ballová, jež patří do uskupení kolem Tomáše Kalouse, bývalého starosty, kterého před čtyřmi lety nahradil právě Jiří Dytrt.

Třetí díl jednání

„Pan magistr Kalous v létě dvakrát požádal o svolání mimořádného zastupitelstva. Předmětem byly body, které se týkaly vyslovení důvěry starostovi, zpětvzetí výpovědi tajemníkovi nebo převedení škod vzniklých městu na starostu. Zastupitelstvo neodsouhlasilo program, takže jsme se po půlhodině rozešli. Body byly nyní opět zařazeny na program. Bod hlasování o důvěře starostovi nebyl přijat na jednání," rekapituluje dění uplynulých dní a měsíců Jiří Dytrt. Body, jako je uplatnění nároku na náhradu škody v trestním řízení v souvislosti s pěší zónou nebo uplatnění nároku na náhradu škody v souvislosti s pokutou ÚHOS, se přesouvají na jednání 9. října.
Žamberk se od minulého roku potýká s mediálně známou kauzou „pěší zóna". Úřad pro ochranu hospodářské soutěže městu udělil pokutu ve výši 250 tisíc korun za porušení zákona o veřejných zakázkách ve výběru dodavatele. Hodnotitelská komise údajně neoprávněně vyřadila nabídku jedné společnosti, navíc jeden její člen měl být podle úřadu podjatý. Město se proti pokutě brání u Krajského soudu v Brně, odpovědností hodnotitelů se bude na podzim zabývat soud.