Prohlídky Zámečku, který se jako jediná z věží dochoval z kdysi rozsáhlého barokního zámku rodu Lichtenštejnů, zahájí kastelánka o půl sedmé večer. Až do deseti večer bude možné zhlédnout ukázky šermu z dob gotiky i z období husitských bojů v podání skupiny Garde Gris. Šermíři mysleli i na děti, pro které připravili dětské hry a historické atrakce. Skupina zabydlí zámecké sklepení a venku před věží vznikne dobový tábor, kde budou k vidění ukázky z běžného života šermířů.

Návštěvníci budou moci zhlédnout oblíbené vystoupení kejklířské skupiny Ascarya, která ve 22 hodin předvede svoji ohnivou show. V podvečer zazní před zámeckou věží podmanivé písně v podání ženského sboru z Lanškrouna vedeného Věrou Uhlířovou. Také Bílá paní by měla zavítat mezi návštěvníky, kteří si vedle zážitků budou moci odnést na památku i vlastnoručně vyražené mince s vyobrazením Zámečku a jeho erbem.

Prostory budou jako v minulých letech osvětlené svíčkami z chráněné dílny Kirstenovi. Podle kastelánky Krasavy Šerkopové jich bývá kolem tří set. „Rozmístění takového množství svíček po celém Zámečku mi trvá delší dobu a ujdu při tom opravdu hodně schodů. Jejich zapálení pak trvá hodinu, pokud mi nikdo nepomáhá," říká o náročných přípravách.

Loni si Hradozámeckou noc na Zámečku nenechalo ujít 322 návštěvníků, což objekt vyneslo na sedmadvacáté místo ze 76 památek z celé České republiky.
„Bylo to jen o padesát návštěvníků méně než na Karlštejně a Křivoklátě, a tak doufám, že letos překonáme počtem návštěvníků i tyto velké národní památky ve správě Národního památkového ústavu," dodává Krasava Šerkopová.

Hradozámeckou noc pořádá Národní památkový ústav. Jejím cílem je představit památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na která má smysl se vracet. Letošního ročníku se zúčastní přes 80 památek, v Pardubickém kraji to budou: zámek Choltice, hrad Kunětická hora, zámek Litomyšl, Nový zámek u Lanškrouna a zámek Slatiňany.

(tz, daf)