Městem projela třicítka jezdců

Hodinu po poledni projely Žamberkem v uspořádaném tvaru a za doprovodu městské policie tři desítky jezdců a jezdkyň. Trojice v čele měla v rukou vlajky Ranchu C v Libchavách, České republiky a Spojených států. Byla v tom jistá symbolika. O rozšíření původně ryze amerického fenoménu westernu v Čechách se totiž zásadním způsobem zasloužil právě libchavský ranch bratří Cejpů. Na něm se konala zřejmě vůbec první rodea u nás, a to ještě v dobách socialismu.
Odpoledne pokračovalo ukázkami westernového ježdění v improvizované „aréně“ nedaleko místního marketu Konzumu a dalším programem, v němž nechybělo lasování ani country tance. Na večer pak byla připravena v Divišově divadle premiéra filmu Úplně první kovboj.

Na Arizonu Milan Cejp rád vzpomíná

Jedním z hlavních protagonistů snímku, který v Čechách a v Arizoně natáčela režisérka  Adéla Kroupová, je Milan Cejp. Ten společně s bratrem Stanislavem, jenž už ovšem několik let prohání svého koně někde po pláních westernového nebe, patří k legendám českého westernu. Ještě před premiérou Orlickému deníku řekl: „Sám jsem zatím film neviděl. Je to s ním trochu jako s yettim. Všichni říkají, že existuje, ale nikdo ho ještě neviděl. Takže jsem opravdu zvědavý. Má být o čtyřech klucích, kteří u nás jezdí na bejcích a chtějí si to zkusit v Americe. “
Na pobyt v Arizoně rád vzpomíná. „Dostali jsme se taky na pořádný ranč, značkovali jsme tam společně s místními kovboji dobytek, byla to hodně tvrdá práce. Oni jsou vynikající s lasem a k nám se chovali velice pěkně,“ vypráví Milan Cejp.  Jak dodává, zkusili i rodeo. „Dokonce jsme jako český tým vyhráli  jednu volnou disciplínu, ´strojení telete´, což byl úspěch. Dařilo se nám i v chytání telat. Poklonil se nám dokonce i americký kovboj. No a pak jsme jim ještě uvařili české jídlo a poklonili se nám podruhé, české jídlo pro ně bylo velice dobré,“ pochlubil se.

Premiéra sklidila velký aplaus

A jak dopadla premiéra samotného filmu? Jeden z diváků, kovboj Eduard Ditzel z Ostrova u Lanškrouna, ji hodnotil s nadšením. „Bylo to skutečné srovnání westernu, kovbojství a rodea u nás s westernem americkým. Viděli jsme, jak se  u nás ještě za totality začínalo, jak si ti kluci plnili svůj sen, za jakých podmínek trénovali a učili se, sháněli koně a potřebné vybavení. A jak se to dál vyvíjelo.  Kluci, kteří ve filmu jsou, dostali díky Milanu Cejpovi nabídku z Ameriky, aby se tam zúčastnili rodea. A uspěli tam, americká veřejnost je jako české kovboje vzala. Film přibližuje práci amerických kovbojů, která je hodně těžká a nebezpečná, ukazuje ovšem i americká westernová supershow. Připomíná i Standu Cejpa, s nímž Milan rodeo u nás začínal. Je v něm zmíněn i problém, který u nás pořadatelům rodea dělají veterináři hlavně ve vztahu k býkům, přestože jim samozřejmě není ubližováno. Dojmů z filmu mám moc, vládla skvělá atmosféra, sál byl doslova natřískaný, všechno skončilo velkým potleskem,“ řekl Deníku.