Pomazánkové máslo, které se již nejmenuje máslo, smetanové bílé jogurty, ale i ty s čokoládooříškovou příchutí – to jsou výrobky, které zná a jednou za čas kupuje snad každý Čech. Ti, co však žijí v Pardubickém kraji, mohou být na tyto pochutiny právem hrdí. Jedná se totiž o původní regionální produkt.

Skutečností, proč Česká republika boj o pomazánkové máslo prohrála a proč se z pohledu Evropského soudu nedostavila na řízení dostatečně připravena, se zabývala řada odborných i publicistických textů.

Přečtěte si o choceňské mlékárně více:

Jak ale situaci vnímali v mlékárně v Chocni? Připravili novou marketingovou kampaň, jejíž hlavní slogan vysvětloval, že se spotřebitel nemusí bát nového názvu a že se jeho oblíbené výrobky nemění.

„Díky tomu naše společnost nezaregistrovala žádný propad prodejů. Spotřebitelé pomazánková másla kupovali dál, někdy i na protest,“ vysvětlil manažer marketingu Choceňské mlékárny Jan Fogl.

Psali jsme dříve:

Jogurt se v mlékárně vyrábí prakticky od začátku, jen tenkrát vypadaly trošku jinak. Smetanové jogurty, jak je známe dnes, začala mlékárna vyrábět v roce 1984. Díky charakteristické chuti a konzistenci se od té doby těší velké oblibě mezi zákazníky.

Produkci pomazánkového másla spustila mlékárna v roce 1979 jako druhá v republice. Dodnes je tento výrobek jedním z hlavní programů Choceňské mlékárny.

Téměř od začátku se v Choceňské mlékárně vyráběly také jogurty. „Jen tenkrát vypadaly trošku jinak. Smetanové jogurty, jak je známe dnes, začala mlékárna vyrábět v roce 1984,“ zmínil Fogl.

close Lahvárna. info Zdroj: archiv zoom_in Lahvárna.

Historie Choceňské mlékárny se začala psát už v roce 1928, příští rok tak oslaví 95. narozeniny.

„Plánované finance na výstavbu nové mlékárny však byly tak vysoké, že se družstvo rozhodlo využít prostory v části bývalého knížecího dvora Oldřicha Ferdinanda Kinského,“ uvedl ředitel Orlického muzea v Chocni Michal Hofman. V objektu se nacházely chlévy a konírna.

Mlékárnu tehdy zařídili na denní kapacitu šest tisíc litrů mléka, které se upravovalo pro konzumaci i pro zpracování na máslo, sýry a další výrobky.

Důvodem, proč postavit mlékárnu právě v Chocni, byla především vynikající dopravní obslužnost, kterou nabízela hlavní železniční trať. Ta umožnila vyřídit objednávky nejkratší možnou cestou. A tak Choceň zásobovala nejen místní družstvo, ale i Prahu.

„Hlavně v případě másla, kdy obchodníci z hlavního města dojížděli osobně, zboží nakoupili a hned jeli do obchodu. Tím zákazník obdržel vždy čerstvý výrobek,“ vysvětlil Hofman.