Sedm lesních školek je i na území Orlickoústecka a Svitavska.  

„Pokud bude tempo růstu i nadále takto vysoké, stane se Česká republika do několika let, co se týká počtu lesních školek na počet obyvatel, nejúspěšnější zemí na světě," řekla Magda Kvítková z ALMŠ. 

Klíčovým znakem lesní mateřské školy je vzdělávání dětí v přírodě, nejčastěji v lese, a to za každého počasí. Zázemí pro děti neposkytuje zděná budova jako v běžné mateřské škole, místo k odpočinku nabízejí jurty, dřevěné chatky či maringotky.

Jedna taková školka letos zahajuje provoz i v Přívratu u České Třebové. „Dětský lesní klub Letokruh dává dětem prostor zažít dobrodružství v lese, na louce, u rybníka, pozorovat přírodu a využívat její bohatství k hrám a učení. Svět neuvidí jen jako obrázek v knížce," informovala koordinátorka lesního klubu Jana Rudová. Vzdělávací program školky „Barevný rok v lese" je inspirovaný prvky waldorfské a Montessori pedagogiky.  

O něco déle funguje lesní klub pro děti Napísek v Kukli u Svitav, který je jedinou školkou v okolí Litomyšle a Svitav, jejímuž vzniku předcházelo přátelské rodičovské sdružení. „Letos zahajujeme třetí ročník. První dva roky to bylo složitější a nedařilo se nám. Zájem o lesní školku se tento rok ale zvýšil a už je to dobré a fungujeme tři dny v týdnu," řekla zakladatelka lesního klubu Světlana Macková.


ODLIŠNÉ PODMÍNKY

Ze zákona podléhají lesní školky odlišným pravidlům. „Na rozdíl od ostatních mateřských škol zapsaných v rejstříku budou moci lesní mateřské školy poskytovat vzdělávání nejdéle devět hodin denně a nebudou smět mít internátní provoz. Co se týče úpravy počtu dětí, třída lesní mateřské školy bude mít nejméně patnáct dětí," uvedla Jarmila Balážová, mluvčí ministerstva školství.

Ačkoliv jde o alternativní formu vzdělávání, žáci podle pedagogů nemívají problém s přechodem do běžné základní školy, snad jen mívají menší trpělivost vydržet dlouhodobě sedět v klidu na jednom místě.

Přírodní školky v regionu:Okres Ústí nad Orlicí:Dětský lesní klub Letokruh – Přívrat
Strom života, lesní klub – LetohradSkřítci z borovic – Choceň
Sluneční hole – Vysoké Mýto
Cesta malého stromu – Horní Libchavy
Okres Svitavy:Lesní klub pro děti Napísek – Kukle u Svitav
Lesní klub Meluzína – Městečko Trnávka