Obecní pece kdysi sloužily chudým lidem, kteří neměli dost peněz na to, aby si postavili pec vlastní. Dnes jsou místem pro společenská setkávání, lidem dávají možnost  ochutnat dobře upečený kváskový chleba, jaký znali a pekli naši předci. Chleba pečou v Sopotnici ve  veřejné peci od konce dubna minulého roku, od té doby ožívá zpravidla každou poslední sobotu v měsíci.  „Zpravidla děláme pět  šest  pecí po zhruba třiceti bochnících, takže celkem jich bývá sto padesát až sto osmdesát," říká sopotnický starosta Jan Antušek. Těm, kteří by se chtěli přijet na sopotnické pečení chleba podívat, doporučuje, aby sledovali webové stránky obce.
Pečení chleba poslední zářijovou sobotu zpestří i degustace vín, ochutnávka medoviny od místních včelařů a soutěž o nejlepší domácí ovocnou pálenku. „Uvidíme, zda se vůbec sejdou vzorky. Pokud ano, hodnotit se bude vůně, vzhled, chuť a celkový dojem," dodal starosta. Prohibice se této akce netýká, neboť veřejnost do soutěže zapojena nebude a žádná pálenka se prodávat nebude.
Sopotničtí se učili péct chleba v gotické dřevem vytápěné chlebové peci pod dohledem mistrů pekařů. Nyní své zkušenosti předávají dál. „Byli se u nás podívat z obce Synkov-Slemeno, a protože se jim pečení chleba líbilo, postavili si vlastní, menší pec na chleba. V rámci kolegiality jsme je učili  i péct. Spolupráci plánujeme také do budoucna," dodal Jan Antušek.
Sopotnická veřejná chlebová pec přitahuje pozornost.  Dotaz na „pecaře" přišel až z Kladna, kde si této unikátní aktivity všimli díky internetu a zalíbila se jim.