Zbrusu nové ateliéry, dílny i učebny – to vše má mít nová budova orlickoústecké uměleckoprůmyslové školy. Plány jsou na stole už řadu let, podle hejtmana Martina Netolického se však až nyní naskytl vhodný dotační titul, ze kterého by mohl kraj projekt financovat.

„Dlouho jsme čekali na vhodné dotační příležitosti, protože investice se všemi součástmi dosahuje částky až 190 milionů korun. Nyní se zdá, že by štěstí mohlo přát připraveným, protože se otevírají nové dotační možnosti, kterých chceme využít,“ řekl hejtman.

Na nové prostory už dlouho čeká také vedení školy. „Výstavba budovy je pro nás samozřejmě klíčová. Bude v ní primárně zázemí pro uměleckoprůmyslové obory,“ uvedl ředitel školy Zdeněk Salinger.

Rybáři z Lanškrouna na Krátkém rybníce trhli rekord.
Pomodlit a nahodit. Rybářovi z Lanškrouna zůstal na háčku rekordně dlouhý sumec

Potřebné zázemí zde najdou studenti oborů textilní výtvarnictví, užitná fotografie a média, průmyslový design, modelářství a návrhářství oděvů a mnozí další.

Současné ateliéry se nachází ve Špindlerově ulici, ty už však léta nevyhovují. „Výstavba objektu pro praktickou výuku vyřeší nevyhovující podmínky ve stávající budově,“ konstatoval radní pro školství Josef Kozel. Ostatní učebny zůstanou v druhém objektu školy v Zahradní ulici.

Bezplatný převod

Aby kraj peníze získal, musí splnit řadu podmínek, mezi nimi získat pozemky, na kterých bude budova postavena, do svého vlastnictví. To už minulý rok potvrdil starosta města Petr Hájek. „Naše město se zavázalo bezplatně převést předmětné stavební pozemky na Pardubický kraj,“ uvedl Hájek a doplnil, že je město připraveno zajistit výstavbu veškeré technické infrastruktury, jako jsou komunikace a hlavní rozvody kanalizace, vody, elektrické energie a plynu.

Město areál bývalého textilního závodu Perla 01 koupilo v roce 2010 za 30 milionů korun. O sedm let později začala rozsáhlá demolice výrobních hal a v listopadu 2019 zahájilo město stavbu domu dětí a mládeže, který se minulý rok otevřel veřejnosti. Stavba město vyšla na 85 milionů korun.

Ilustrační foto
Česká Třebová může být evropským městem sportu

Areál bývalé textilky se má rozvíjet dál, s projektem nové budovy školy výstavba nekončí. Tříhektarový areál v centru se má postupně změnit ve funkční čtvrť. Perla už nyní přilákala první investory, staví se zde například nové rehabilitační centrum. Administrativní budovu, která z bývalé textilky po zbourání hal zbyla, koupila společnost, jež chce objekt přestavět na byty a obchody.

Dojít by mělo také na přestavbu bývalé kotelny a strojovny, kterou chce město využít pro prostory galerie současného umění s odkazem na textilní historii města