Na začátku projektu navštívili Žamberk studenti oboru kuchař z partnerské školy, poté následovali kuchaři a instalatéři. Letos vyrazili do Dzierzioniówa také naši studenti, a to hned tři učební obory - kuchaři, instalatéři a truhláři. Program v Dzierzoniówe byl opravdu bohatý. Cílem výměnného pobytu je poznávat jazyk a kulturu jiné země, navazovat profesní kontakty a také prohlubovat profesní znalosti. Proto také studenti po všechny pracovní dny absolvovali odbornou praxi v rozsahu 7 hodin, každý obor na jiném pracovišti. Během této praxe se seznamovali s odlišnými recepty, jinou technologií, ale hlavně si osvojovali odbornou slovní zásobu v polštině a také porozumění mluvenému slovu.
Odpolední program zahrnoval sport, výlety do okolí, navštívili jsme také městskou galerii, a dokonce i místní burzu práce.
V sobotu nám partnerská škola připravila výlet do Wroclawi. Zde jsme navštívili ZOO s nejnovějším pavilonem vodního světa, nádhernou univerzitu a prohlédli si centrum starého města, které založil český král Vratislav. V neděli dopoledne nás čekal výlet do Wojslawic, kde se nachází proslavené arboretum rododendronů a cizokrajných dřevin. Je zde i malé muzeum řemesel. Po nepřeberném množství dřevin to byla docela milá změna. Odpoledne následoval výlet po dzierzoniówskich pamětihodnostech, tzv. „droga Smoka", která končila na sportovním stadionu ohromnou slavností místních spolků. Slavnost pořádá radnice a koná se pouze jednou ročně, takže jsme měli štěstí, že to na nás vyšlo. Když jsme přicházeli, tak jsme mysleli, že jsme na letohradské pouti. Kromě jiných atrakcí tady byla také soutěž v grilování, kde si naši kuchaři rádi zasoutěžili. Nevyhráli sice první cenu, ale odnesli si na památku pěkný gril.
Zajímavý a náročný pobyt končil v pátek 21. května odpoledne slavnostním předáním certifikátů za přítomnosti starosty města, místního tisku, televize i zástupců partnerské školy a představitelů firem, u kterých žáci pracovali. Velkou radost nám udělalo hodnocení našich žáků, kdy pan Zbigniew Potok, majitel instalatérské firmy, prohlásil, že tak šikovné učně ještě neměl a že si připadal, jakoby byli z jiné, lepší planety. Tato pochvala všechny potěšila, stejně jako dort, který upekli kuchaři pod vedením polských učitelek.
V sobotu 22. 5. dopoledne naše skupina odjížděla směrem na Žamberk plná nových dojmů, zkušeností a s přesvědčením, že to řemeslo opravdu zlaté dno má. A že projekty EU jsou pro školy a studenty výborné.
Děkujeme všem, kdo se na přípravě našeho projektu Erasmus+ podíleli.

Ing. Stanislav Cukor, SŠ OŘS Žamberk