Před lety je poškodila voda, protože do kostelíku zatékalo. Po varhanách v kostele Neposkvrněného početí blahoslavené Panny Marie v Prostřední Lipce je to už druhý nástroj, který se podařilo vzkřísit díky iniciativě Vím já kostelíček. Ta se před dvěma a půl lety zrodila z nápadu Kristiny Brůnové a Denisy Hejtmanské. Jako cíl si stanovily zachránit varhany ve čtyřech venkovských kostelících v Dolní, Prostřední a Horní Lipce a Heřmanicích. Jejich úsilí podporuje čím dál víc lidí. Nyní už se sbírají finanční prostředky na varhany z Heřmanic. V neděli byla spuštěna „adopce píšťal".

Kaple v Dolní Lipce v sobotu dopoledne praskala ve švech. Všichni chtěli vidět a hlavně slyšet nástroj, kterému vrátila život rodina Červenkových ve své varhanářské dílně v Jakubovicích. Ani Ivan Červenka si nenechal ujít slavnostní okamžik, kdy dvě stě píšťal rozezněl diecézní organolog Václav Uhlíř. „Byli jsme tu spolu před dvaceti lety, varhany jsme prohlíželi a už tehdy jsme konstatovali, že už asi nebude šance je vzkřísit. Ale podařilo se to," zavzpomínal varhanář. Opravou varhan strávil několik měsíců práce. A přišly i nečekané komplikace. „Zjistili jsme, že chybí jedna prospektová píšťala, tak jsme hledali a hledali. Ale pak jsme se podívali na starou fotografii a zjistili, že chybí už asi padesát let. Museli jsme ji nechat vyrobit," připomněl nepříjemný moment varhanář. „Spousta nástrojů je němých desítky let, toto je jediná možnost, jak je oživit, a tím i tento kraj. Je to fantastické," chválí iniciativu Václav Uhlíř.

Také Denisa Hejtmanská a Kristina Brůnová na uplynulé měsíce vzpomínají v dobrém: „Přidalo se velké množství lidí, kteří nezištně pomáhají, nezůstáváme samy, naše řady se stále rozšiřují."

Pomáhají krajané

Zásadní posun sbírce přineslo navázání kontaktů s krajany v Německu. Díky spolupráci města Králíky s partnerským německým spolkem Verein der Adlergebirgler e.V. se podařilo získat grant z Česko-německého fondu budoucnosti. A ten zásadně urychlil sbírku na dolnolipecké varhany, která měla podle odhadů trvat tři roky. Spolupráce s Němci obohatila nejen konto veřejné sbírky, ale i všechny zúčastněné. O příběhy… Organizátorky sbírky jsou v kontaktu s rodáky i jejich potomky, loni se s členy krajanského spolku společně vydali do všech čtyř vesniček a oni v každé z nich vyprávěli, vzpomínali. „Pán, který tady jako malý ministroval, vyprávěl, jak mu při mši z kapsy vypadla ryba. Byli na rybách a když zvonili, dal si rybu do kapsy a rychle běžel ministrovat. A když se poklonil před panem farářem, ta ryba mu v kostele vypadla. Všichni se při jeho vyprávění zasmáli," zavzpomínaly pořadatelky, které by byly rády, kdyby tyto příběhy jednou dostaly písemnou podobu.

Hudební putování

Čas na povídání a vzpomínání byl i v sobotu, účastníci totiž z Dolní Lipky mohli pokračovat po „varhanní stezce" od kostelíku ke kostelíku. Zhruba patnáctikilometrová trasa vedla z Dolní Lipky do Heřmanic, Horní Lipky a nakonec do Prostřední Lipky. Využít mohli i speciální autobusovou linku. Kromě hudebního programu je všude čekala příjemná atmosféra a pohoštění. Záštitu nad letním putováním Vím já kostelíček opět převzala starostka Králík Jana Ponocná a zdejší duchovní Pavel Plíšek, který opravené varhany posvětil: „Požehnej, Bože, tento nástroj a požehnej i nás, ať podobně jako tento nástroj šíříme kolem sebe jen radost a krásu…"

Stejně jako při zimním hudebním putování se vybíraly finanční prostředky na heřmanické varhany. Těm původním už bohužel není pomoci, a tak organolog doporučil varhany rozebrat a přestavět na nový nástroj se zachováním původní varhanní skříně a zrestaurovaných píšťal. „Varhany jsou na tom špatně, moc z nich nezbylo, jen skříň a stůl, ´střeva´ budou nová a použijeme staré píšťaly," prozradil plány Ivan Červenka.

Adopce píšťal

Kdy je bude moci začít realizovat, je otázkou. „Cílová částka sbírky je 570 tisíc, to je dosud nejvíc. Doufáme a věříme, že se to podaří," svěřily se iniciátorky sbírky. Na jejím kontě je nyní přes sto tisíc a nově ji podporuje „adopce píšťal", jež byla spuštěna v neděli. Každou z 515 píšťal je možné podpořit částkami od 300 do 3000 korun. Víc se o ní dozvíte a zapojit se můžete na www.vimjakostelicek.webnode.cz.