Iniciátorkami záchrany varhan, respektive veřejné sbírky, jsou Kristina Brůnová a Denisa Hejtmanská, akce se konala pod záštitou starostky Králík Jany Ponocné a duchovního tamní farnosti Pavla Plíška. Putovalo se z Dolní Lipky přes Heřmanice a Horní Lipku do Prostřední Lipky. „Dopadlo to dobře, stejně jako v létě a minulou zimu se zúčastnilo asi dvě stě lidí. Hrubým odhadem se vybralo kolem osmi tisíc korun," byla s výsledkem sbírky spokojena Kristina Brůnová.
Někteří poutníci putovali od kostelíku ke kostelíku, další navštívili jen ten ve své vesnici, početná návštěva byla v Prostřední Lipce, kde se konalo závěrečné přátelské posezení s názvem Vánoční medovina. „V kostele v Prostřední Lipce poprvé zazněly opravené varhany. Zazněly tři skladby, bylo to moc krásné, taková třešnička na dortu a motivace pro lidi, viděli a slyšeli, co se za vybraných sedmdesát tisíc podařilo," podělila se o radost Kristina Brůnová.
Záchrana varhan se daří i díky spolupráci s rodinnou varhanářskou firmou Ivana Červenky z Jakubovic. „Varhany jsem dělal snad po celé republice, ale s takovým nadšením lidí, kteří vlastně s kostelem nemají nic společného, ale mají rádi varhany a nechtějí, aby se znehodnotily, s takovou iniciativou jsem se ještě nesetkal," říká Ivan Červenka.
Ivan Červenka strávil nad opravou stoletých varhan z kostelíku v Prostřední Lipce, které byly vyrobeny varhanářskou firmou Rieger–Kloss z Krnova, dva měsíce. Své na pneumatickém systému napáchala koroze a plíseň, samotná „skříň" byla naštěstí v pořádku, bez červotoče. Ten naopak řádil v kostele v Heřmanicích. V Dolní Lipce nástroj zase poškodila voda – do kostela totiž zatékalo střechou, a tak jsou varhany namočené a rozklížené.
Jak budou záchranné práce pokračovat? „Podle výpočtů nám další tři roky zaberou varhany v Dolní Lipce, tam je odhadovaná cena opravy dvě stě tisíc korun, takže to bude pomalejší. Poté bychom se chtěli vrátit k heřmanickým varhanám, ty jsou rozebrané, do původní skříně by se tam měl umístit nový nástroj. A poslední bude na řadě Horní Lipka," nastínila Kristina Brůnová a s úsměvem dodala: „Tak na deset let máme co dělat." Kdo chce pomoci, může přispět na účet veřejné sbírky číslo 1324193309/0800 s variabilním symbolem 333.