Majitelem zříceniny je město Brandýs nad Orlicí, které aktivně usiluje o její záchranu. Té se dlouhodobě věnuje i Sdružení pro záchranu hradu. Letos se z programu záchrany architektonického dědictví podařilo získat 700 tisíc korun. Na co budou použity, vysvětlil starosta Petr Řehák: „Stavebníci dokončí západní část a měli by pokračovat na jižní části. Většina obvodového zdiva by měla být letos dokončena." Už dříve byl zachráněn střep zdiva na jižní straně a pracovalo se na severní straně.

Starosta i dobrovolníci ze sdružení se setkávají s obavami, že se staví „nový hrad". Ty jsou však zbytečné. „Zřícenina by měla i po opravách vypadat jako zřícenina, žádná věž, žádné komnaty," vysvětloval loni návštěvníkům komentovaných prohlídek Zdeněk Skalický. Podstatou stavebních prací je záchrana stávajícího zdiva, případně jeho částečná obnova, při níž se vychází z historické podoby zříceniny.

Předseda Spolku pro záchranu hradu Michal Slánička připomněl, že na sanaci a rekonstrukci čeká ještě sklepení, které je uzavřené a zabezpečené výdřevou.

Spolek by rád vydal novou publikaci s texty Zdeňka Skalického a Gábiny Faronové a snímky Vladimíra Müllera. „Text publikace nejenže opět obsáhne historii hradu, jeho popis, změny, ale bude již zasazovat do kontextu některé nové poznatky o hradu či novodobou historii, ve které jsou značné mezery. Zvláštnost této publikace by měla spočívat i v tom, že se v ní mohou objevit ´zákulisní informace´," prozradil Michal Slánička. Dobrovolníci chtějí městu navrhnout vybudování poznávací cesty s informačními tabulemi a posezením pro turisty. Město by zase uvítalo další komentované prohlídky hradu, aby turisté mohli vidět, jak práce pokračují.