V kupní smlouvě se praví:
„My, Jan z Lichtemburka a synovec jeho Jan z Lichtemburka, vyznáváme, že jsme urozenému muži Jindřichu z Lipého, posledně maršálkovi království Českého, prodali zboží svá, a sice hrad Litice s lesy okolními, Žamberka městečka půl s právem patronátním, ves Kamenici, ves Helvíkovice, ves Záchlumí, půl vsi Sopotnice s plným právem patronátním, půl vsi Brné s jedním člověkem poplatným, Vaňkem, rybářem v Zámělí, s mlýnem pod hradem, s lesy Myfek (snad Lysek), Suchá, Opočen, Mníšek, Kletná. Očistiti od závad slibují Čeněk z Potštejna a Ješek ze Skuhrova. Ležení na Větším městě Pražském v sobotu po velikonoci 1365."

• Obec Záchlumí se nachází v okrese Ústí nad Orlicí, kraj Pardubický.Znak obce Záchlumí.
• Obec má 748 obyvatel.
• První písemná zmínka o obci pochází z roku 1365.
• Části obce:
– Záchlumí
– Bohousová
– Litice nad Orlicí
• www.obeczachlumi.cz

Nejstarší historie

Jisté je, že ves Záchlumí v tu dobu již existovala jako poddanská osada na litických pozemcích a od nepaměti měla zemědělský charakter. Lidé se zde živili hlavně zemědělstvím a prací v panských lesích a v pozdějších dobách i prací v lomu Litice, který byl otevřen 1882 – 1883. V roce 1872 – 1873 byla stavěna trať severozápadní dráhy a zaměstnávala také místní obyvatele. Vedlejším výdělečným zaměstnáním žen bylo v 19. století paličkování krajek, které na svém panství vamberském zavedla v době války třicetileté Belgičanka Magdalena Grambová, a tato tradice se udržela až do konce minulého století.
Záchlumí leží pod zalesněným vrchem Chlum, který se tyčí do výšky 602 m n. m., na východ od Litic nad Orlicí, na pravém břehu řeky Orlice, při cestě vedoucí do Rybné nad Zdobnicí, dříve Německé Rybné. Podle dochovaných historických pramenů Záchlumí vždy spadalo pod farnost Německá Rybná – Rybná nad Zdobnicí. Bohousová patřila pod českobratrské kolatorium České Libchavy, k panství žampašskému. Většina obyvatel z Bohousové byla vyznání evangelického.
V roce 1881 byl založen v Záchlumí hasičský spolek, který je aktivní až do dnešních dnů. Od roku 1896 mělo Záchlumí obecnou školu o dvou třídách, roku 1910 byl založen spořitelní a záložní spolek. Obec měla od roku 1924 i moderně zařízenou a výborně prosperující mlékárnu a sýrárnu. Vodovod byl vybudován roku 1922, společný pro Záchlumí i Bohousovou. Zastávka vlaku byla v Bohousové (v té době byla Bohousová ještě samostatnou obcí) a vedl k ní ze Záchlumí železný most přes Divokou Orlici. Záchlumí žilo v té době bohatým kulturním životem. Působil zde spolek divadelních ochotníků Tyl, tělocvičný spolek Sokol a včelařský spolek. Za zmínku stojí, že elektrifikace obce Záchlumí proběhla roku 1930.
Zajímavou památkou uplynulých dob je dřevěná zvonička z roku 1824, stojící skoro ve středu obce. Na lesnatém Chlumu nad obcí stávala dřevěná rozhledna vysoká 20 metrů, z níž byl pěkný rozhled k Orlickým horám, ke Svitavám a na Litice.

Novodobá historie

Dnem 1. 1. 1976 se ruší samostatné místní národní výbory v obcích Litice nad Orlicí, Bohousová a Záchlumí a sídlo MNV pro všechny tři obce je v Záchlumí. Tím se začíná psát jejich nová společná historie. Dnes jsou všechny tři obce zastřešeny Obecním úřadem Záchlumí.
Významnou událostí v novodobé historii Záchlumí bylo svěcení praporu a znaku obce. V roce 2001 byla po projednání různých návrhů schválena tato varianta znaku obce: ve stříbrném štítě s modrým břevnem vyrůstají ze zeleného trávníku tři zelené smrky. Prostřední je vyšší než oba krajní, které sahají pouze k hornímu okraji břevna. Smrky byly převzaty z obecního razítka. Symbolizují spojení tří osad Záchlumí, Litice nad Orlicí a Bohousová. Modré břevno symbolizuje Divokou Orlici, která obcí protéká, a bylo na znak umístěno pro odlišení od znaků jiných obcí, které používají rovněž tři jehličnaté stromy. Prapor vychází ze znaku. Znak i prapor byly slavnostně vysvěceny před kapličkou v Liticích nad Orlicí dne 26. 6. 2004 za účasti představitelů kraje, starostů okolních obcí a místních občanů.

Cíl turistů

Současné Záchlumí se řadí ke členům Sdružení obcí Orlicko, jehož cílem je podpora rozvoje cestovního ruchu a turistiky, řešení veřejné dopravy a dopravní obslužnosti, společný postup při řešení zaměstnanosti, zdravotnictví, propagace a informatiky a podobně.
Do obce můžete zavítat autobusem, ovšem pouze ve všední dny, ale i vlakem ze směru od Letohradu nebo Hradce Králové. Vystoupit můžete jak na nádraží v Liticích nad Orlicí, tak na zastávce v Bohousové. Obec dále zajišťuje údržbu a opravy vodovodní sítě a místních komunikací. Občané mohou využívat služeb obecního úřadu, poštu v Konzumu, tři knihovny, víceúčelové zařízení Fontána s jeho restaurací, Mateřskou školu v Záchlumí a Základní školu v Bohousové, prodejnu Konzum. Ke sportu slouží dětské hřiště u Konzumu v Bohousové, které bude v nejbližší době rozšířeno a rekonstruováno, dětské hřiště v Liticích nad Orlicí a tenisové kurty vedle hasičské nádrže v Záchlumí.
Velkému zájmu turistů se stále těší hrad Litice, který je v současné době uzavřen a provádějí se zde opravné práce. Podél Divoké Orlice je cyklisty hojně využívána příjemná cyklotrasa v romantickém údolí řeky mezi Žamberkem a Potštejnem. Občerstvení nabízí jak restaurace Fontána, tak restaurace v Zátiší v Liticích nad Orlicí.
Obecní úřad podporuje mladé rodiny při výstavbě nových domů a je potěšitelné, že každým rokem probíhá nejméně dvakrát vítání občánků a obec zůstává stále mladá.

Kulturní život

A co se kultury týče? Již se stalo tradicí stavění máje s doprovodným programem, na jehož pořádání se podílí téměř všechny místní organizace, kácení máje koncem května zase organizují hasiči ze Záchlumí.
Pravidelnou akcí je pořádání červnového dětského dne v areálu hasičského sboru v Bohousové. Členky místního zahrádkářského svazu v Bohousové se starají o údržbu a výzdobu významných míst v obcích. Jednou za pět let Obecní úřad Záchlumí organizuje setkání rodáků všech tří obcí, které se vždy těší velkému zájmu těch, jejichž rodiště je v našich krásných vesničkách. Na podzim a na jaře hostují v kulturním sále ve Fontáně divadelní soubory z okolních měst se svými představeními.
Hasičské sbory v Záchlumí i v Bohousové organizují v zimních měsících plesy a velmi dlouhou tradici mají vyhlášené dětské karnevaly pořádané místním Lady clubem. Počátek adventu se slaví již několik let slavnostním rozsvícením vánočního stromu u Fontány, na symbolické křižovatce cest do Bohousové, Záchlumí a Litic nad Orlicí. Velmi aktivní jsou obě školy, mateřská i základní, které pro děti na zpestření výuky organizují spoustu zajímavých sportovních i kulturních aktivit.
Všechny události, které proběhly nebo se chystají, jsou zachyceny v místním Zpravodaji a na stránkách www.obeczachlumi.cz.

Na slovíčko se starostou: Přeji všem návštěvníkům, aby si oslavy krásně užili

Záchlumí – O významném výročí obce, které slaví v sobotu 25. července, ale i životě v obci, realizovaných a plánovaných investicích jsme hovořili se starostou Záchlumí Miroslavem Faltou.

650 let je už pořádný kus historie, který si žádá oslavu.
Ke konání této velké akce jsme se rozhodli v únoru letošního roku na základě první historické zmínky o naší obci před 650 lety.

Jaký je letošní rok v Záchlumí, připravujete či realizujete nějaké investiční akce?
Plánujeme rozšířit dětské hřiště u prodejny Konzumu v Bohousové, kde bude celé prostranství upraveno, vybudováno parkoviště, nová autobusová zastávka a nový chodník přes železniční přejezd. Průběžně už třetí rok provádíme rekonstrukci hlavního vodovodního řadu a opravujeme postupně všechny místní komunikace.

Daří se vám v obci udržet mladé lidi?
Obecní úřad podporuje výstavbu nových rodinných domů, bohužel obecní pozemky určené pro zastavění obec nemá, ale i tak pomáhá při jednání s majiteli pozemků, kde je podle územního plánu možnost výstavby.

Hrad Litice, který je na katastru obce, je letos bohužel pro turisty uzavřený. Najdete ale určitě i další důvod, proč Záchlumí a jeho části navštívit…
Určitě stojí za zmínku krásná příroda v okolí řeky Divoká Orlice, podél které vede cyklotrasa mezi Žamberkem a Potštejnem.
Můžeme nabídnout návštěvu našich tří dřevěných historických zvoniček. V každé obci stojí jedna, což je rarita, kterou jinde pravděpodobně nenajdete.
Restaurace v Zátiší nabízí občerstvení, stejně i restaurace u Fontány v Záchlumí. V okolí řeky je spousta krásných zákoutí a možnost koupání. Zvláště malebné údolí v Liticích stojí za návštěvu, přestože hrad budete moci navštívit až v příštím roce. V provozu je i kemp Bamboo v Liticích, který poskytuje ubytování.

Ke spokojenému životu na vesnici přispívá funkční spolkový život. Žije to u vás?
V obci působí dva hasičské sbory, zahrádkáři, včelaři, Sokol a Lady club. Spolky pomáhají při organizování akcí pořádaných obcí.
Kromě letošních oslav významného výročí, má v obecním kalendáři místo nějaká tradiční akce?
Tradicí se u nás stalo pořádání „stavění" a „kácení máje" v květnu, na jejichž organizaci se podílí kromě obecního úřadu také zahrádkáři a ženy z Lady clubu a hasiči ze Záchlumí.
Hasiči z Bohousové organizují v červnu dětský den a vůbec aktivně pracují s malými dětmi. Zúčastňují se s nimi soutěží. Za to jim patří velký dík. Šárka Prausová vede místní aerobik a její děvčata se již spoustu let umisťují na republikových soutěžích mezi prvními.
Na Litickou pouť, která se koná vždy 14 dní po Velikonocích, uspořádali naši aktivní občané letos první ročník „Pochodu kolem tří zvoniček", neboť, jak již jsem zmínil, v každé části obce je historická zvonička.

Můžete prosím připojit přání těm, kdo se zúčastní oslav výročí obce?
U příležitosti těchto oslav jsme připravili bohatý program, v prostoru před Fontánou budou pouťové stánky a atrakce, protože oslavy připadly na místní svatojakubskou pouť. V areálu hasičské chaty pak bude celé dnešní odpoledne zajištěno občerstvení, k poslechu i tanci bude hrát dechová hudba ze Sopotnice, vystoupí několik tanečních hostů a určitě přijde i kouzelník. Pro děti je připraven skákací hrad a večer se bude konat tradiční pouťová zábava.
Doufáme, že nám bude přát počasí a že každý, kdo nás navštíví, si v programu vybere. Přeji všem návštěvníkům, aby si celé odpoledne a večer krásně užili.

Zajímavost: Dodnes se můžete stavit u „pana Fontány"

Fontána.

Krásný kraj Podorlicka, řeka Divoká Orlice a malebná příroda lákaly letní hosty již v minulém století a v každé chalupě se našel pokojík pro jejich ubytování.
V minulosti byly v obci tři hostince. Ve všech se majitel jmenoval Hynek, proto je lidé rozeznávali podle přezdívek. Do dnešní doby je v provozu pouze jeden – Fontána. Původně se tomuto hostinci říkalo „U Jáchyma", ale majitel pan Hynek se zúčastnil Velké všeslovanské výstavy v Praze roku 1891, kde ho uchvátila Křižíkova fontána. Po návratu oblažoval své hosty bez únavy vyprávěním o fontáně a mluvil o ní tak dlouho, až jeho hospoda dostala název U Fontány. Pan „Fontána" byl na tuto přezdívku tak hrdý, že jméno hostince dal zvěčnit do tvrdé omítky na průčelí domu.

Z místní pověsti:
…V sousední vesnici Rybná nad Zdobnicí (tehdy Německá Rybná) se hostinský Hynek setkal s prezidentem Masarykem. Brzy potom se hostinský vydal do Prahy projednat s prezidentem nějakou neodkladnou záležitost. Přestože si dal záležet na ustrojení, nechtěla ho stráž na chodbě dále pustit. Po chvilce dohadování ho Masaryk poznal po hlase a volal: „Fontáno, pojď dál."

Raritou obce jsou tři dřevěné zvoničky

Zvonička v Liticích nad Orlicí.

Zvonička v Bohousové.

Zvonička v Záchlumí.

Obrazem z obce

Základní škola.

Mateřská škola.

Cykloodpočívadlo v Záchlumí.

Nová výstavba v Záchlumí.

Péče o obec je vidět na každém kroku. Na snímcích jsou: škola, školka, cykloodpočívadlo a nové rodinné domy.