Vyprovokoval je návrh změny územního plánu města kvůli výstavbě dalšího obchodního centra u silnice I/35. Lákadlem pro vedení města byl příslib investora postavit na přetížené „pětatřicítce" kruhovou křižovatku.
V pondělí se uskutečnilo veřejné projednání záměru, který město rozdělil na příznivce změny územního plánu, ti nasbírali asi dvě stě podpisů, a odpůrce dalšího marketu. Petiční výbor, ve složení Světlana Dušková, Jaroslav Svoboda a Vlastimil Stratílek, na webu www.nasemyto.cz informoval, že získal více než 1700 podpisů. Odpůrci považují spojení záměru výstavby hobbymarketu s argumentem o snaze po zlepšení dopravní situace ve městě za populismus. „Nejdříve prokoukl snahu o využití své účasti ve prospěch snah o změnu územního plánu Bohumil Vebr, šéf Ředitelství silnic a dálnic Pardubice. Důrazně se od ní distancoval a sdělil, že by stát sice ´ušetřil´ deset milionů korun za křižovatku, ale ta bude i bez zahraničního investora," zdůrazňují odpůrci. „Zástupce ŘSD dal veřejný příslib, že do roka křižovatku postaví, myslím ale, že to tak nebude," je skeptický starosta.
Investor chce stavět na soukromých pozemcích. Město do výstavby může zasáhnout svým přístupem ke změně územního plánu. „Supermarket může vyrůst o sto metrů dál, kde je dle územního plánu místo pro obchod," upozorňuje Miloslav Soušek. „Hypermarket postaví buď u křižovatky, nebo vůbec, o žádném posouvání – starostova verze – ke Šmídlovi nepadlo slovo," tvrdí naopak odpůrci.
O tom, jak se ve středu zastupitelé při hlasování rozhodnou, ale nechtěl Miloslav Soušek spekulovat. Jednání začíná v 16 hodin.