Od policie na okresní státní zastupitelství, to je cesta spisu případu zřícené střechy sportovní haly na Skalce v České Třebové. Policie půl roku po události, která se stala den před slavnostním otevřením haly, obvinila dva lidi. „Bylo zahájeno trestní stíhání dvou osob, a to projektanta konstrukce střechy a nezávislého statika,“ potvrdila státní zástupkyně Alena Provazníková s tím, že obvinění nejsou zaměstnanci firmy Cecolegno, jež dřevěnou konstrukci zhotovila, ale spolupracují s ní.

Oba si už obvinění převzali. Za obecné ohrožení jim hrozí až osmileté vězení. „Probíhá standardní vyšetřování,“ dodala zástupkyně.

Kraj chce halu opravit a uvést do provozu ještě letos. Střecha bude vypadat jinak. V nové variantě kraj zvolil plnostěnné lepené vazníky, současně se o metr a půl zvedne výška stropu.

Úřady se ale zabývají i samotnou firmou Cecolegno. Ta na sebe totiž už podruhé podala insolvenční návrh, ten první úřady zamítly kvůli chybějícím dokumentům. Pád střechy i podle firmy zavinila chyba projektanta. „Vlivem mediální kampaně navrhovatel postupně ztratil všechny již dopředu dohodnuté stavební zakázky v objemu přes 16 milionů korun,“ stojí v návrhu. Pojišťovna firmy už kraji vyplatila deset milionů korun, celková škoda je však šestnáct milionů.

Zvedání vazníků ze zřícené střechy u sportovní haly Na Skalce v České Třebové.
Za zřícení střechy padla obvinění