Nehoda vrtulníku, ve kterém cestoval pilot a další tři pasažéři, z toho dva nezletilí, se stala loni v srpnu. K pádu došlo při vzletu stroje. Vrtulník se následně zřítil do koruny stromu. Po ročním šetření je nyní jasné, že odpovědnost za nehodu nese pilot, vyplývá to ze závěrečné zprávy Ústavu pro odborné zjišťování leteckých nehod (ÚZPLN), který byla zveřejněna v pátek 3. září.

Pilot sice měl všechna potřebná povolení a podle policie nebyl ani pod vlivem alkoholu či drog, s nastalou situací si však nedokázal poradit.

„Měl malé zkušenost s létáním s plně obsazeným vrtulníkem a rozhodl se pro vzlet z nevhodného místa na rozlehlém pozemku,“ píše se v resumé ÚZPLN.

Podle zjištění nic nenasvědčovalo tomu, že by příčinou nehody měla být technická závada vrtulníku. Tím byl 12 let starý R 44 RAVEN, který byl v dobrém stavu. O tom svědčí i výpověď pilota.

Psali jsme:

Pád vrtulníku v Žamberku
V zámeckém parku spadl vrtulník, seděly v něm i děti

„Měl malé zkušenost s létáním s plně obsazeným vrtulníkem a rozhodl se pro vzlet z nevhodného místa na rozlehlém pozemku,“ píše se v resumé ÚZPLN. 

Nehoda se stala loni v srpnu, když si muž vrtulník půjčil a letěl s ním do své firmy, kde zůstal asi dvacet minut. Následně odletěl, aby přistál na zahradě vlastního domu zhruba 20 metrů od odbytné budovy. Tam k němu přisedli rodinný příbuzní. Právě nový vzlet ze zahrady pilot nezvládl a s posádkou se zřítil do koruny nedalekého stromu.

„Nastartoval jsem motor a provedl jsem kontrolu přístrojů, které měly parametry v zelených polích a vše bylo v pořádku. Následně jsem vrtulník zvedl a vše bylo v pořádku. Vrtulník jsem zvedl zhruba 2 metry nad zem. V této výšce se začal vrtulník otáčet a já jsem zmáčkl levý pedál, ale málo a vrtulník se stále otáčel a následně se začal točit okolo osy,“ popsal ve vyšetřovacím spise sedmapadesátiletý pilot.

Vrtulník ze zřítil minulý rok v Žamberku.Vrtulník ze zřítil minulý rok v Žamberku.Zdroj: UZPLN

Vrtulník následně narazil do stromu a spadl na zem. Odborný posudek nevyloučil možnost, že by vedlejší roli mohl hrát také poryv větru.

Během nehody naštěstí nikdo neutrpěl zranění.

„Zdravotnická záchranná služba odvezla dvě osoby s lehčím zraněním do nemocnice," uvedla před rokem Jana Poláková, asistentka tiskové mluvčí hasičů Pardubického kraje. Ve vrtulníku cestovali příbuzní pilota. Lehčí zranění utrpěla pouze jeho dcera, která seděla na levé zadní sedačce.

Stavební práce se nyní přesunuly do interiéru.
FOTOGALERIE: Stavba urgentu v Ústí jde do finále. Zkušební provoz začne v lednu

„Při vzletu jsme se začali s vrtulníkem točit a při tom jsme zavadili vrtulí o vzrostlý strom na zahradě a spadli jsme na zem,“ popsala okolnosti nezletilá dcera. Po příjezdu hasičů dceru pilota prý začal bolet krk, proto ji z místa nehody převezla sanita do nemocnice, kde zůstala přes noc na pozorování.

O viníkovi však nyní rozhoduje policie. Ta podle tiskové mluvčí Markéty Janovské celou věc vyšetřuje jako přestupek. Pilotovi tak hrozí pokuta ve výši až milionu korun. Za přestupek může být také pilotovi uložen zákaz činnosti na dva roky.

Nehoda se stala loni v srpnu, když si muž vrtulník půjčil a letěl s ním do své firmy, kde zůstal asi dvacet minut. Následně odletěl, aby přistál na zahradě vlastního domu zhruba 20 metrů od odbytné budovy. Tam k němu přisedli rodinný příbuzní. Právě nový vzlet ze zahrady pilot nezvládl a s posádkou se zřítil do koruny nedalekého stromu.