Záměrem je postavit bezbariérový chodník: a to jednu část podél silnice z Vysokého Mýta k Novým Hradům, druhá část povede po silnici – odbočce od nedaleké autobusové zastávky do osady Knířov. Poslouží obyvatelům Knířova a školákům, kteří dojíždějí do zdejší základní školy.

„Součástí prací se stane také stavba nástupišť a nová autobusová zastávka, která je v žalostném stavu, i když se o ni školáci starají a vymalovali ji. Jedná se o úsek dlouhý přibližně dvě stě metrů, tedy o část na silnici číslo 357 a o vlastní odbočku. Do školy sem přijíždějí žáci z Vysokého Mýta, ale i z okolních míst. Některé dovezou rodiče vlastním automobilem, hodně dětí však využívá autobus," vysvětlil některé podrobnosti o zamýšlené akci Jan Vlček, tajemník městského úřadu.

Silnice od Vysokého Mýta má sice omezenou rychlost na 70 kilometrů v hodině, úsek však občas „přesvědčí" řidiče k daleko rychlejší jízdě. Takže pěší nemohou stále chodit jen po okraji vozovky k zastávce autobusu nebo z ní do Knířova. „Předpokládáme, že rozpočet akce by měl dosáhnout částky 965 tisíc korun, město požádalo o příspěvek ve výši 633 tisíce korun a samo se bude podílet sumou vyšší než tři sta tisíc korun. Vznikne zámková dlažba v šedé barvě i bezpečnostní prvky, to znamená konkrétně varovné pásy. V programu státního fondu je ovšem poměrně velký převis žadatelů o dotace, takže uvidíme, jak budeme s naší žádostí úspěšní," uzavřel Jan Vlček.

(jko)