Dokonce o pět korun zdražil kilo brambor majitel podniku Brambory z Vysočiny Jan Marek. Z původních deseti korun za kilo se tak cena vyšplhala na patnáct. Se sklizní dle svých slov teprve pozvolna začíná.

„Úroda je letos asi o pětinu menší než v minulém roce. Je to kvůli suchu a chladnému jaru, teprve začínám sklízet první brambory. Cenu za kilo jsem zvýšil o pět korun, protože náklady na pěstování vzrostly a úroda je stejně nižší,“ zhodnotil dosavadní sezónu majitel firmy ze Sazomína na Žďársku Jan Marek.

Sklizeň brambor. Ilustrační foto
Polím škodilo sucho i déšť: brambory se na Vysočině prodávají i za třicet korun

O dvě až tři koruny za kilo brambor zvýšili cenu ve Vatíně na Žďársku. Důvody jsou veskrze podobné, konkrétně kvůli nepříznivému počasí. „Máme horší úrodu a vyšší náklady na pěstování a všechno okolo, hlavně chladné jaro a dlouhodobé sucho způsobilo, že je sklizeň až o třetinu horší. Pršet začalo až příliš pozdě,“ postěžoval si vlastník Bramborárny Vatín Libor Petera.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy zdražovali zemědělci v oblasti rostlinné produkce hlavně zeleninu a právě brambory. „Meziročně o zhruba čtyřicet procent. V posledních měsících potraviny sice zlevnily, zejména zelenina, brambory a vejce, meziročně jsou ale stále dražší,“ vysvětlil Kovanda.

Na dražší potraviny včetně brambor si například Jiří Vrána za poslední měsíce zvykl. „Ani mi nepřijde, že to bylo jinak. Nic jiného než současné ceny přijmout stejně nejde. Přece ze dne na den nepřestanu nakupovat jídlo,“ povzdechl si muž.