Jak Rok české hudby Základní škola A. Jiráska slaví, přiblížila ředitelka školy Monika Dušková: „Rok hudby jsme naplnili návštěvou pořadů Základní umělecké školy Jindřicha Pravečka a přípravou výtvarného materiálu na jarmark. Žáci současných čtvrtých ročníků se začali od ledna tohoto roku učit hrát na zobcovou flétnu a v červnu absolvovali vícedenní projekt s názvem B. Smetana, spojený s prohlídkou rodného domu skladatele v Litomyšli."
Už nyní se ve škole těší na poslední školní den před Vánocemi, kdy se jejími chodbami rozezní více jak dvě stě hlasů naladěných na stejnou notu a společně si zazpívají vánoční písně a koledy.
Hudbě škola patřila také 25. listopadu při projektovém dni žáků prvního stupně s názvem Hudba je hra! Jeho cílem bylo užít si ve věkově různorodých skupinkách hudební aktivity během dopoledního vyučování. Projekt zahájilo vystoupení amatérského hudebního kvarteta, jehož členkami jsou učitelky ZŠ, následovaly hudebně-relaxační činnosti v učebnách, závěr byl věnován společnému zpěvu nacvičených písniček.
Nyní škola žije třináctým ročníkem jarmarku, který se uskuteční ve čtvrtek od 8 do 16 hodin v budově na náměstí J. M. Marků.
A jak s ním je propojena hudba? „Rok české hudby uzavřeme na naší škole výstavou výtvarných prací žáků na téma hudba. Zahájení výstavy bude spojeno s tradičním předvánočním jarmarkem, kde bude možné zakoupit výrobky žáků, cukroví a další rukodělné práce zhotovené rodiči, součástí dne bude i krátký hudební program. Z výtěžku akce plánujeme zakoupit méně tradiční hudební nástroje, jako jsou africké bubínky nebo deštná hůl," doplnila ředitelka školy Monika Dušková.