Cílem je Nowa Sol vzdálená 800 kilometrů. Dvacítka mladých lidí si během týdenního puťáku připomene nelehké osudy exulantů z jednoty bratrské, kteří byli nuceni po bitvě na Bílé hoře opustit vlast. „Půjdeme po stopách exulantů, kteří našemu národu tolik dali a museli do vyhnanství,“ připomíná aktuální uprchlické téma projektu jeho vedoucí Dan Dostrašil. Češi a Lotyši si vše potřebné na cestu nesou v batozích na zádech. „Budeme si sami vařit a nebudeme využívat žádné pohodlí civilizace s výjimkou dopravních prostředků,“ podotkl Dostrašil.

Účastníky výpravy čekají pěší túry, ale i přesuny autobusem, vlakem a plavba lodí. Putování se nebojí. „Jednou jsem během tří dnů absolvovala sto kilometrů,“ svěřila se Anete Volkova z Rigy a dodala: „Jen doufám, že nebude velké teplo, to nemám ráda.“

Stejně jako mladá Lotyška se ani David Sládek z Chocně nepohodlného putování nebojí. „Na cestu se těším hodně, na setkání s novými lidmi. Obavy? Ty nemám z ničeho,“ podotkl. Před odchodem z Ústí nad Orlicí mladé lidi přijalo vedení města a popřálo jim šťastnou cestu. První zastávkou na naplánované trase bylo město Brandýs nad Orlicí, do jehož dějin se významně zapsala jednota bratrská. Celé své putování bude výprava dokumentovat na blogu a sociálních sítích.