Mohli přijmout všechny zájemce

V sobotu veřejnost poprvé mohla vstoupit do nové třídy mateřské školy, která vznikla jako „detašované" pracoviště v objektu obecního úřadu. Přestavba původních dvou bytů a posléze ubytovny na třídu stála 1,4 milionu korun, za dalších 340 tisíc obec nakoupila nábytek. Třída má kapacitu dvacet dětí. Díky tomu mohly být do školky přijaty všechny děti, jejichž rodiče podali přihlášku. Osm míst zůstalo dokonce volných.
„Obec se v loňském roce rozhodla pro rekonstrukci těchto prostor hned z několika důvodů. Jednak v roce 2012 nemohlo být z důvodu nedostatečné kapacity přijato do mateřské školy celkem dvanáct dětí. Tehdy po dohodě s obcí založily tři maminky Rodinné centrum Rudoltický Budulínek, které poskytuje své služby rodinám s malými dětmi dodnes. Obec toto rodinné centrum od počátku finančně podporovala, doposud podporuje a samozřejmě i nadále hodlá podporovat. Dalším důvodem, proč obec zvolila toto řešení, byly rozlehlé a v podstatě téměř nevyužité prostory v budově, kde se kromě obecního úřadu nachází například i druhá třída školní družiny a nebo tělocvična," vysvětlila starostka Lenka Bártlová.
Prostory nové třídy byly koncipovány multifunkčně. V případě poklesu počtu dětí mohou být využity jako školní družina, zázemí pro kroužky nebo pro místní zájmová sdružení.

Kdo si hraje, nezlobí…

Nové dětské hřiště v Rudolticích.
Sobotní odpoledne v Rudolticích patřilo dětem, vyzkoušet mohly nové dětské hřiště u venkovské usedlosti čp. 5. Starostka Lenka Bártlová připouští, že stavba hřiště pro obec byla poměrně velkou a zejména administrativně náročnou investiční akcí. Nachází se v blízkosti státem chráněné nemovité památky a leží v záplavovém území. Usedlost s rozsáhlými pozemky obec koupila loni za 400 tisíc korun. „Jednotlivé herní prvky a mobiliář jsou vyrobeny z akátového dřeva a za jejich dodání včetně montáže, terénních a zahradních úprav a zbudování chodníků v areálu hřiště obec uhradila částku 1,7 milionu korun," uvedla starostka. Projekt v září završí osazení přístupové klenuté lávky, která zajistí bezpečný vstup na hřiště z místní komunikace.
V současné době v obci probíhá revitalizace zahrady školky, která zahrnuje obnovu chodníků, zeleně i budování nových herních zákoutí, a dokončuje se dětské hřiště na Zámečku s herními prvky a malým multifunkčním hřištěm s možností zahrát si basketbal, volejbal, tenis a podobně. V plánu je rekonstrukce školy, na zateplení obec získala dotaci ze Státního fondu životního prostředí. „Rekonstrukce ovšem bude mnohem rozsáhlejší. Vzhledem k neutěšenému stavu této budovy bude obec provádět i nové hydroizolace, podlahy, vnitřní omítky a podobně. Rekonstrukce bude probíhat v příštím roce zhruba od měsíce dubna do konce letních prázdnin," upřesnila starostka Rudoltic.
Ve spolupráci s TJ Sokol Rudoltice obec pracuje na projektu multifunkčního hřiště. Návrh obsahuje atletický ovál s tartanovým povrchem, multifunkční hřiště s umělou trávou na fotbal, tenis, volejbal a basketbal, hřiště na streetball a beachvolejbalový kurt. „V těchto měsících dochází k řešení majetkoprávních vztahů k pozemkům, na nichž má být hřiště zbudováno, a po zpracování kompletního projektu bude podána žádost o dotaci," uzavřela Lenka Bártlová.
(miš, zr)