Velkorysé prostory, nejmodernější přístroje či speciální zařízení na měření tělesného složení pacienta, tyto parametry bude splňovat nové dialyzační středisko ve Vysokomýtské nemocnici. Už mělo být hotovo, ale…

Čelili překážkám

Když před rokem ležela před zástupci města, nemocnice a společnosti Fresenius Medical Care smlouva o vzniku dialýzy, nikdo netušil, kolik překážek bude muset plánované dialyzační středisko překonat. Projekt nabral zpoždění, kterému nepřispěl ani verdikt antimonopolního úřadu. Ten kvůli chybějícímu dokumentu v zadávací dokumentaci výběrové řízení zrušil. Paradoxně však na podnět firmy, která se výběrového řízení neúčastnila.

Dialyzační středisko v Mýtě bude mít deset lůžek ve větším sále a jedno v menším sále, vyhrazené pro případy infekce. Pacienti se tu budou střídat ve směnách. Kapacitně bude podobné dialyzačnímu středisku v Hlinsku.

Firma si s komplikací ale rychle poradila a ve středu převzala prostory v nemocnici. Stavební práce se tedy mohou naplno rozběhnout. Trvat budou víc než sedm měsíců, nová dialýza se tak otevře nejpozději začátkem jara příštího roku.

Uleví se především pacientům. Lidé s onemocněním ledvin nyní musí dojíždět desítky kilometrů. „V minulých měsících se na mě často obraceli pacienti i jejich rodiny a ptali se, kdy už nebudou muset jezdit do okolních měst," přiznal starosta Mýta František Jiraský, který posun v projektu kvituje. „Jsem rád, že se věci daly do pohybu," podotkl.

Dialyzační středisko se bude nacházet na Hradecké ulici v hlavní budově nemocnice a zařadí se do sítě 25 dialyzačních středisek společnosti Fresenius Medical Care v České republice.

„Prostory po bývalých chirurgických sálech nám dovolují vybudovat zde velkorysé dialyzační středisko s komfortním zázemím pro pacienty i personál. Budou zde instalovány nejmodernější technologie, jako jsou vodárna pro přípravu ultračisté vody, nejnovější hemodialyzační přístroje či speciální zařízení na měření tělesného složení pacienta," nastínil ředitel společnosti Fresenius David Prokeš.