„Všichni prošli. Jak ti stávající, tak ti noví," konstatoval velitel městské policie Jaromír Antl. Testování jeho podřízených bylo jednorázové, příště psychotesty podstoupí jen noví adepti. Počet strážníků se ve Vysokém Mýtě v létě zvýšil o dva, na začátku příštího roku by měla přibýt další dvojice a stav by se měl ustálit na deseti.

Přestože byla vysokomýtská městská policie v uplynulých měsících v médiích zmiňována v negativním kontextu, o práci v ní mělo zájem pět uchazečů – tři muži a dvě ženy. Požadavky na strážníky jsou stanoveny v zákoně, patří mezi ně zdravotní způsobilost, bezúhonnost, spolehlivost. „Fyzické testy, jako se dělají ve velkých městech, u nás nejsou. Inteligenční test byl součástí psychotestu. Obecně řečeno, strážník by měl být psychicky odolný vůči stresu, vůči vypjatým situacím," říká z vlastní zkušenosti Jaromír Antl. Právě nezvládnuté psychotesty jsou nejčastější příčinou neúspěchu adeptů. „Strážník musí být rozvážný, nesmí se nechat vyprovokovat, protože u sebe ve službě nosí zbraň," popsal pro Deník mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Vyšetřování střelby v Mýtě nedávno skončilo, na státní zastupitelství dorazil spis s návrhem na podání obžaloby, a to z podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu vražda na dvou osobách, ukončeného ve stádiu pokusu, a přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.