Na dochovanou středověkou urbanistickou koncepci historického jádra sází Vysoké Mýto v boji o titul Historické město roku. Po obvodu centra se zachovaly výrazné pozůstatky městského opevnění v podobě bran, úseků hradebních zdí a hradebních věží a bašt. „Skutečnost, že se tyto pozůstatky městského opevnění dochovaly, je dána průkopnickým úsilím vysokomýtských obrozenců v čele s Aloisem Vojtěchem Šemberou,“ uvedlo město.

Dalšimi konkurenty z kraje jsou města Chrast a Chrudim. Chrast se v této soutěži nazvala Perlou východních Čech. Kromě péče o památky je podle svých slov „městem, které žije“. Chrudim zdůrazňuje vedle péče o památky rozsáhlé kulturní aktivity ve městě. Upozorňuje také na svůj projekt Zdravé město a veřejná projednávání plánovaných kroků nebo na živou spolkovou činnost. Pokud by uspěla Chrudim, byl by to již druhý titul pro toto město.

V lednu 2023 hodnotící komise města navštíví a rozhodne o krajském vítězi, který poté postoupí do celostátního kola. Historickým městem roku se pak stane vítěz celostátního kola, které se uskuteční v březnu 2023, slavnostní vyhlášení o měsíc později. Vítěz bude moci užívat titul Historické město roku 2022 a získá odměnu milion korun, umělecké dílo z českého křišťálu a pamětní grafický list.