POSUDKY VYČÍSLÍ ŠKODY

„Stále čekáme na znalecký posudek soudního znalce, dále ve věci zajišťujeme znalecký posudek hodnoty škody způsobené pádem střechy, to znamená jaká škoda byla na budově způsobena," popsala mluvčí policie Lenka Vilímková a pokračovala: „Poté ještě potřebujeme znaleckým posudkem vyčíslit hodnotu celého objektu." Policie případ dosud vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti, právě tři zmíněné posudky však do kompletace spisu chybí.

Případem se intenzivně zabývá i Pardubický kraj coby investor stavby za 58 milionů korun. Před několika dny Deník informoval o závěrech znalců najatých krajem, z jejichž závěrů vyplynulo, že příčinou pádu střechy bylo zřejmě špatné uchycení vazníků. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický ale posléze vyjádření mírnil. „V současné době čekáme na výsledek laboratorních expertíz a zkoušek na vzorcích vazníků, které si vyžádal soudní znalec. Vzhledem k tomu, že vyšetřování probíhá, nelze určit definitivní příčinu. Mohu ovšem potvrdit, že náš původní předpoklad, že příčinou pádu střechy nebyl sníh, se ukazuje jako správný. Celou situaci však nelze zjednodušovat například na uchycení vazníků," upozornil hejtman.

HLEDAJÍ NOVÉ ŘEŠENÍ

Jak vyplynulo z pondělního jednání kraje a Profistavu, který novou halu stavěl, ze čtyř navržených řešení „vyhrála" varianta lepeného plnostěnného vazníku se zaoblenou spodní hranou. „Jeho výhodou je například nízká hmotnost, požární odolnost a jednoduchost montáže. Pozměněný projekt by znamenal určité úpravy ve vedení sítí či vzduchotechniky a optickou změnu by doznala také konstrukce," zdůvodnil volbu hejtman a zároveň uvedl, že práce probíhají dle původních plánů a stále trvá, že by hala měla být uvedena do provozu do konce roku 2017.