Do Čermné se sjíždějí lidé ze širokého okolí. Mnozí přivádějí děti, pro které je už jen pohled na ulovené ryby neobyčejným zážitkem, jiní přijdou třeba jen ochutnat smaženého kapra či rybí polévku. Je ale také mnoho těch, kdo si   kapříka nebo dokonce i sumce odnesou domů.

Škodí volavky, 
ale také pytláci

„My samozřejmě děláme velkou propagaci našich výlovů a i proto tu je vždycky hodně lidí, pro mnohé je to určitě atrakce. Ryby samozřejmě i prodáváme, zatím jsme dali na stánky asi tři sta padesát kilo, devadesát procent z toho jsou kapři, deset procent sumci. Hodně lidí se už dopředu ptá, jestli bude na stánku smažená ryba. Ani na to jsme nezapomněli  a předem jsme nafiletovali kapry, kteří se tu připravují," řekl Orlickému  deníku v sobotu dopoledne Milan Plundra, šéf Plundrova rybářství, které na Čermenském rybníku hospodaří.
„Čermenský rybník lovíme každý rok. Abychom udrželi kontakt s odběrateli, dosazujeme tu dvoukilovou rybu, přírůstek je zhruba kilový, ve finále mají tři kila –  a tak můžeme každý rok tržní rybu nabídnout," doplňuje.
„Rádi bychom vylovili šest, sedm tun tržní ryby s tím, že pět, šest tun zase vrátíme na další rok, abychom měli další produkci. Ovšem musíme brát v potaz i tlak predátorů, který není zanedbatelný. Ať už je to třicet párů volavek , které tu jsou, nebo pytláci, kteří sem také najíždějí. Konečný výsledek se jen dost těžko odhaduje,"  svěřuje se Milan Plundra.

Plundrovo rybářství hospodaří na Čermenském rybníku od roku 1993. Za tu dobu prošel zásadní proměnou, v letech 2005 až 2007 byla provedena jeho rekonstrukce. „Z rybníku bylo vytěženo sto třicet sedm tisíc kubíků sedimentu. Při pěti kubících na tatru je to nějakých pětadvacet tisíc tater, což si asi málokdo umí představit," říká s úsměvem šéf rybářství.

Výlovy jsou už tradicí, pomáhají s nimi rybáři a nadšenci z okolí. „Když všechny spočítám, i s řidiči a lidmi na stáncích je nás kolem čtyřiceti, aby se všechno zvládlo. Všem jsem samozřejmě moc vděčný. A jsem rád, že nám přeje počasí, takže musím být spokojený." A dostanou se kapři z Čermenského rybníku na vánoční stoly? „Určitě ano. Teď je čekají sádky, které máme v Dlouhoňovicích, před Vánocemi se budou prodávat v Žamberku," uzavřel Milan Plundra.