„Pasťák" se nyní připravuje na návštěvu ministra školství Marcela Chládka, který se v případu brutálního napadení začal angažovat. Ústav se přitom nejdřív dočkal od ministerstva kritiky za to, že vydal tiskovou zprávu, v níž poukázal na bezzubost školství vůči podobným agresorům. „Do tamní situace se osobně angažuji. Brzy také předložíme novelu, která by učitelům a vychovatelům dala status veřejné osoby se zvláštní ochranou," uvedl Marcel Chládek. Jeho návštěva v Králíkách se čeká v horizontu čtrnácti dní.
Vedení připravuje také den otevřených dveří. Cíl je jasný. Dát veřejnosti možnost nahlédnout za zdi „pasťáku", diskutovat s vedením, ventilovat obavy…
„Lidé budou moci přijít diskutovat. Dostanou veškeré kvalifikované odpovědi z oblasti pedagogiky, speciální pedagogiky, z oboru práva, sociální oblasti," informoval Jan Rytíř. Nabídku otevřené diskuze adresuje i iniciátorům on-line petice, která požaduje zrušení výchovného ústavu.
Petici ke včerejšímu dni podepsalo asi 230 lidí. Provází ji i široká diskuze. „O petici samozřejmě víme. Iniciátorům petice ale nerozumím, o co jim jde. Měli by tu radši byty pro nepřizpůsobivé?" komentuje ji Jan Rytíř a přidává svůj názor: „Dislokace ústavu s problémovými dětmi do Králík je pro celou společnost méně zatěžující, než kdyby takový ústav byl třeba v Brně. V Králíkách se děti nedostanou k takovým příležitostem páchat trestnou činnost, jako ve velkých aglomeracích, mají ztížené možnosti dostat se k drogám. Lokalita, jako jsou Králíky, je přímo předurčena k tomu, aby zde taková zařízení byla. Do takových regionů bych směřoval i detenční zařízení. Navíc tato zařízení mají vliv i na zaměstnanost, právě region Králicka je nezaměstnaností postižen."