Je tomu zhruba tři a půl roku, kdy českotřebovská knihovna přišla s novinkou: biblioboxem Siriusem, který slouží, když knihovnice odejdou domů. Na Orlickoústecku tehdy neměl obdoby. Od poloviny března box na vracení knížek slouží i v knihovně ve Vysokém Mýtě.

Box v tmavě modré barvě stojí u knihovny od druhé poloviny března. „Slouží v době, kdy je knihovna uzavřená, tedy o večerech, víkendech či svátcích,“ přiblížila vedoucí mýtské knihovny Daniela Halousková a přiznala, že zpočátku to lidi trochu mátlo a někteří tam vraceli knížky i v čase otevírací doby.

Čtenáři ale novou službu kvitují s povděkem. „Je to vstřícný krok k lidem, kteří se v otevírací době do knihovny nedostanou. Snažíme se jim ulehčit starosti s vracením knih,“ podotkla vedoucí a dodala, že na pořízení boxu sponzorským darem přispěla místní firma vyrábějící autobusy. Pravidla jsou jasná: box slouží mimo pracovní dobu knihovny a knížky a časopisy se musí vhazovat hřbetem napřed, knihovnice je pak z konta čtenáře odepíšou následující pracovní den.

Ilustrační foto
Singltreky povedou i přes Suchý vrch

Dva boxy ve městě

Vracení knížek čtenářům ulehčuje box. Nově i v Mýtě.Zdroj: Městská knihovna Vysoké MýtoV České Třebové je pomocníkem čtenářů i pracovníků knihovny bibliobox Sirius. Jedináčkem dlouho nezůstal, zhruba před rokem mu knihovna pořídila ještě „bratříčka“, a to na pobočku Parník. „Biblioboxy fungují výborně. Lidé je využívají, například teď o Velikonocích se vrátilo spoustu knih,“ konstatovala zástupkyně ředitelky knihovny Jana Jakeschová. Zatímco bibliobox u budovy knihovny funguje mimo otevírací dobu, na Parníku, kde je kratší otevírací doba, jej mohou čtenáři využívat 24 hodin denně.

Boxy na vracení knih do dalších knihoven na Orlickoústecku zatím nepronikly, knihovny ale nabízejí další služby. V Letohradu se například půjčuje čtečka e-knih a nejen v Letohradu, ale i v Chocni, Lanškrouně, Ústí nad Orlicí, České Třebové či Jablonném funguje takzvaná donášková služba.

Biblioboxy fungují i na dalších místech v kraji. Například v Dolním Újezdu na Svitavsku, kde funguje od prosince 2014, v Krajské knihovně v Pardubicích, Univerzitní knihovně v Pardubicích a Bibliobox Herbie slouží i v chrudimské městské knihovně.