Soutěž je otevřena všem psům, i s průkazem původu, vítězem celé akce se však může stát jen „čistokrevný voříšek." Výstavy pořádané lanš-krounským útulkem se zúčastnilo 109 psů, mezi nimi i několik svěřenců útulku. Obdiv sklízela Tlapka, pejsek s amputovanou nohou, který dokázal, že ani takový hendikep jej nemůže vyřadit z podobných soutěží. Za svůj výkon dostal zvláštní cenu. „Běhá, skáče, je schopný běhat coursing, jen plavání jsme ještě nezkoušeli. Trvá mu trochu déle, než najde způsob, jak po schodech jít nebo jak má běžet, ale jinak nic neřešíme," svěřila se majitelka Tlapky.

S rozhodováním, který z pejsků ve finálové dvojici získá titul nej voříška, pomohli i diváci. Majitelka vítězné Casey Markéta Polášková ze Starého Města si fenku vzala jako štěně z útulku. „Máme ještě basetku a měli jsme pocit, že když máme plemenného pejska, bylo by dobré poskytnout domov i někomu z útulku. Tak jsme si pořídili štěně. Casey máme jedenáct měsíců, venku je veselá, divoká a aktivní, ale doma postelový mazlík," svěřila se. S Casey je potřeba trénovat soustředěnost a poslušnost, ale je velice učenlivá. Z jejího vítězství měla Markéta Polášková velkou radost. „Je to motivace pro lidi, aby si pořizovali voříšky z útulku," doporučuje.

Voříškiády jsou „sranda" výstavou, kde se nehraje na výstavní postoje, dlouhé běhání v kruhu, extra posudky… Pro lanškrounský psí útulek jsou příležitostí jak umístit pejsky, kteří hledají nového pána, a setkat se s bývalými svěřenci. „Budeme rozjíždět další aukci věcí na facebooku a plánujeme mít svůj prodejní stánek na farmářských trzích v Lanškrouně, případně i v okolí. Prodávali bychom naše výrobky a prezentovali útulek, přímo ve stánku by byla i nabídka pejsků, o které se právě staráme," uvedla za útulek Renata Kristková.

Vítězové
Pes s PP: Apolo, bílý švýcarský ovčák – majitelka p. Navrátilová, Němčičky
Psi bez PP poznatelného plemene: Kimi, čivava – majitelka p. Spáčilová, Komňátka
Kříženci: Casey – majitelka p. Polášková, Staré Město. Fenka se stala také celkovým vítězem Voříškiády.