Vlajky, zapečetěné urny, technika, to všechno musí být v „ažúru".

V Evropském parlamentu nově zasedne 751 poslanců, bude mezi nimi také 21 Čechů. Češi je budou vybírat z kandidátek 38 stran a hnutí. Ti úspěšní v Bruselu stráví příštích pět let. Na jejich jména si budeme muset počkat do nedělních pozdních nočních hodin, protože v Itálii se volební místnosti uzavřou až v neděli.

Před pěti lety, na začátku června roku 2009, šlo na Orlickoústecku k volbám 29,41 procenta voličů, kteří odevzdali 32 360 platných hlasů. Nejvíce jich v okrese tehdy získala ODS před ČSSD, KSČM a KDU-ČSL. Nejvyšší volební účast zaznamenala nejméně lidnatá obec okresu, Pustina na Vysokomýtsku, kde žije zhruba sedmdesát lidí. Volilo jich 56,14 procenta. Nad padesát procent zaznamenaly také obce Šedivec a Seč. Na opačném pólu se ocitly obce Ostrov, Krasíkov a Cotkytle.

Rekordmanem s nejnižší účastí – 9,91 procenta – byl Ostrov u Lanškrouna, kde k volební urně přišlo jen 44 voličů ze 444. Kromě účasti také výsledky voleb byly v některých obcích diametrálně odlišné. Zatímco tradiční „baštou" ODS byl například Letohrad, v Trpíku drtivě zvítězila KSČM se ziskem více než padesát procent všech hlasů.

Přípravy vrcholí

- Volby do Evropského parlamentu v pátek 23. května od 14 do 22 hodin, v sobotu 24. května od 8 do 14 hodin.
- V Evropském parlamentu na 5 let zasedne 751 poslanců, Čechů bude 21.
- V ČR kandiduje 38 stran a hnutí.
- Na Orlickoústecku se volí v 211 okrscích.

Přípravy na volby vrcholí, ve městech, kde je více okrsků, jsou náročnější, ve většině obcí je však jediný, a tak volební místnosti připravovali buď v pátek, nebo až v sobotu.
V Pustině volební místnost chystali ve čtvrtek. Volby tam jsou komorní, ale mají pilné voliče. Před pěti lety jich přišlo 32 z celkových 57, což byla procentuálně nejvyšší účast v okrese. I přes nízký počet obyvatel, respektive voličů, k urně zájemci chodí po oba dny. „Jsou i tací, kteří přijdou v sobotu těsně před čtrnáctou hodinou," dělí se o zkušenosti starosta Jaroslav Salášek. „Největší problémy jsou s obsazením míst ve volební komisi, jen zapisovatelka je pořád stejná. Většinou se hlásí zástupci komunistů, ale letos to všichni vzdali. Komisi budeme mít složenou ze samých žen," přiznává starosta, že to bylo o přemlouvání, a s humorem dodává: „Aspoň si ty naše holky pěkně pokecají."

Naproti tomu v Ostrově, kde měli před pěti lety nejnižší volební účast, zase nemají problém s naplněním volební komise. „Volební účast je u nás stále nízká. Občany přitom o volbách standardně informujeme. Nevíme, čím to je," krčí rameny místostarostka Marta Schipplová.