Počasí v sobotu přálo, a tak si posádky dvou desítek lodí svezení po řece náležitě užívaly.  Tentokrát se ale vodáci vydali na delší úsek řeky, než bylo pravidlem v minulých letech. Zatímco dříve vyplouvali pravidelně od mostu z hnátnického Nebíčka, tentokrát se na symbolické splutí řeky vydali z Letohradu a poslední oficiální plavbu sezony si znatelně prodloužili.

„Léta jsme připravovali Ostraváky na to, aby se nebáli vody, aby poznali, co je to řeka. A volili jsme kratší úsek Tiché Orlice. Letos jsme si ale řekli, že s nimi zkusíme delší meandrující úsek a ukážeme jim další krásy jejího údolí," prozradil Ján Bajus, hlavní organizátor akce. Jak dodal, těší ho, že z Ostravska přijela početná skupina, ve které bylo i hodně mladých, samozřejmě nemohli chybět muzikanti.

„Mezipřistání jsme udělali u mostu v Nebíčku, kde se už částečně unavení vodáci občerstvili opečenými buřty a nápoji a nabrali nové síly k tomu, aby dopluli až do Cakle. Tam byla za slavnostního ceremoniálu řeka Tichá Orlice uzamčena symbolickým klíčem. Toho se tradičně ujal ´admirál´ ústeckých  vodáků Jarda Martinec," upřesnil Ján Bajus.

„Vody v Tiché Orlici je tak akorát, abychom mohli slušně plout. V Cakli se navíc ještě konala soutěž ve zdolávání jezu nejrůznějšími způsoby," upřesnil Ján Bajus.

Podle jeho slov je Tichá Orlice při splouvání z Letohradu spíše pro vodáky, než jen pro turisty. „Řeku i břehy každý rok čistíme. Dělali jsme to na jaře, už teď  by to ale chtělo znovu. Někde jsou stromy a větve popadané do vody, ti méně zkušení se mohou i vykoupat. Jinak je ale řeka pěkná a objevují ji každoročně noví milovníci vody. A kolem ní je i slušné zázemí. Ti, co tu z Ostravy ještě nebyli, chválí,"  prohlásil Ján Bajus.

„Jsem tu poprvé a líbí se mi tu. Sice mě varovali, že bude řeka stát, ale jede docela pěkně. S naší partou z Ostravska  jsem ještě moc nejezdil, ale tady si to užívám, rozhodně nelituji toho, že tady jsem, vyšlo počasí, je to nádhera," doplnil Radim Ptašek.