Vzorek z rybníka v Jinolicích odebrali hygienici v pondělí 1. srpna a z důvodu překročení limitní hodnoty I. stupně u sinic a II. stupně u chlorofylu zařadili Oborský rybník do kategorie zhoršené jakosti vody ke koupání.

"Krajská hygienická stanice proto upozorňuje na mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavějších lidí se mohou objevit zdravotní potíže. Doporučujeme se po koupání na místě osprchovat čistou vodou," uvedla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny Libuše Jůvová. Na obou plážích Oborského rybníka jsou pro rekreanty k dispozici sprchy.

Městská policie Pardubice. Ilustrační foto
Kdepak ty ptáčku hnízdo máš? Noční striptýz se zpěvem na třídě Míru vyšel draho

Podobná situace se týká Pastvin a Stříbrného rybníka v Hradci. "Voda na Pastvinách je vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi. V případě možnosti je vhodné se osprchovat," uvedli hygienici.

Ostatní monitorované koupací vody ve východních Čechách jsou čisté s vyjímkou rybníka Rosnička u Svitav, kam někdo vyvezl fekálie a voda je tak otrávená, že zde byl vyhlášen zákaz koupání. Dokonce i Seč, která bývá každoročně touto dobou již plná sinic a nevhodná ke koupání, je letos stále čistá.

Kompletní souhrn kvality koupacích vod najdete za Královéhradecký kraj ZDE a za Pardubický kraj ZDE.