V roce 2014 jsme si připomínali jeho dvojí výročí, 90 let od narození a 10 let od jeho úmrtí. Je už málo těch, kteří si doma v České Třebové vzpomenou, a když, tak vzpomínají na atleticky urostlého mladíka, který po konci 2. světové války začal studovat a s úspěchem dokončil Institut tělesné výchovy a sportu. Tomuto odvětví lidské činnosti, zejména lyžařskému sportu, se poté věnoval po celý svůj život. Jeho osobnost se utvářela v dospělého muže, který byl nesmírně pracovitý a cílevědomý. Ovládal osm jazyků, pronikl nejen do vrcholných republikových institucí, ale v průběhu let se stal ve svém oboru váženou osobností i na poli mezinárodním. Zejména působil jako přední funkcionář Mezinárodní lyžařské federace FIS.
Byl jedním z pěti Čechů v historii této instituce, kteří měli v rámci své funkce (nikoliv pouhé národní delegace) možnost ovlivňovat rozhodování této světové organizace. Na jeho popud tak např. vznikl Světový pohár v běžeckých disciplínách (jeho příručka „Běh na lyžích" je dodnes základním odborným pramenem), je autorem 41 pravidel FIS pro běh na lyžích. Vymyslel pravidla a do praxe uvedl i orientační běh na lyžích, jehož obliba v severní Itálii stále narůstá! A v neposlední řadě se také velkou měrou zasloužil o pořádání Mistrovství světa 1970 v Tatrách.
Osudovým zvratem v jeho životě byla emigrace. Radikálně a veřejně nesouhlasil s okupací ČSSR vojsky armád Varšavské smlouvy. Byl dokonce autorem dopisu, kterým žádal Mezinárodní olympijský výbor, aby byl Sovětský svaz z MOV vyloučen! To určilo jeho životní osud, 4. října 1971 emigroval.
Zakotvil v Itálii, v provincii Trentino, kde měl už z dřívější doby několik solidních přátel, kteří mu velmi ulehčili jeho nový existenční začátek. Jeho exilovým životním působištěm se stalo městečko Malé ve Val di Sole. Již dříve se poznal s osobnostmi, které zde měly důležité a rozhodující slovo při řešení společenských a sociálních problémů, byl jimi náležitě uznáván, a měl tudíž snadnější cestu k uplatnění než řadoví emigranti. Doba tedy byla příhodná a Páclův organizační duch se mohl plně projevit. A projevil! Val di Sole potřebovalo probudit a povýšit úroveň sportovního života a to tak, aby místním lidem byl trvalým zajištěním vyšší úrovně a hostům skýtal v rámci jejich volna co největší uspokojení. Dostal plnou důvěru a odměnou mu bylo uznání a přijetí jeho mnohdy až odvážných plánů. Vize Vladimíra Pácla byla dlouhodobá a zásadně oponovala myšlence okamžitého zisku. I jeho zásluhou je už dnes Malé a celé Val di Sole turistickým i místně ekonomickým pojmem. Je oblastí bez vážnějších sociálních problémů.
Člověk, který se největší měrou zasloužil o legalizaci Páclova pobytu a jeho přijatelné finanční podmínky byl Flavio Mosconi. Na základě uzavřených dlouhodobých smluv získal, po vypršení víza a pasu, i přiznání politického azylu a posléze též starobního důchodu. Veřejnost v Malé a okolí si Třebováka Vladimíra Pácla až dodnes váží.
Životní družkou mu během italského pobytu byla Antonia Pini. Poznali se v roce 1974 v Malé na plaveckém kursu. Vladimír byl jejím instruktorem. Plných 18 let byl jejich život vyplněn pohodou a společnými sportovními zájmy. Jeho plnost byla náhle přerušena v srpnu 1992 rozsáhlou mozkovou mrtvicí, která zanechala trvalé následky. Nepomohla ani odborná léčba v nemocnici, ani šestiměsíční rehabilitace. Po tomto, skoro bezvýsledném úsilí (ochrnutí poloviny těla – nikoliv paměti), kdy si ho Antonia na každý víkend brala domů, byl převezen do domova důchodců v Malé. A Antonia? Každý den ho navštěvovala, někdy i dvakrát, a velice často ho vozila na horské vyhlídky, aby mohl zavzpomínat a potěšit se. I po 10 letech po jeho smrti má k Vladimíru Páclovi velmi hluboký vztah…
Vladimír Pácl zemřel 31. 12. 2004 a je pohřben v Malé.
Val di Sole (Slunečné údolí)
Slunečné údolí Val di Sole patří k nejrozsáhlejším oblastem italských Dolomit a rozprostírá se na rozhraní severoitalského Trentina a Lombardie. Zahrnuje 6 lyžařských středisek Pinzolo, Pejo, Marilleva/Folgaria, Madonna di Campiglio, Ponte di Legano a Passo Tonale.
Z oslav životního jubilea profesora Vladimíra Pácla v Itálii.
Ve dnech 24. – 27. 7. 2014 se v Malé a dalších blízkých lokalitách Regazzini a Carisolo (Val Rendena), Ronzone uskutečnily oslavy nedožitých devadesátin prof. Vladimíra Pácla za účasti členů jeho rodiny a delegace z České Třebové. Festival s názvem „Oslavy v horách a pod horami" zahrnovaly lidovou veselici, vzpomínkové akce, prohlídku tratí navržených Vladimírem Páclem a také závod v orientačním běhu v podobě, kterou zavedl Vladimír Pácl poprvé před 40 lety 27. 7. 1974. Organizaci oslav zajišťoval „Výbor Vladimíra Pácla" vedený předsedou Marco Rosou.
archiv města Česká Třebová