Bohumil Čada.
Sledoval jste předvolební dění i samotné volby. Překvapil vás jejich výsledek, nebo jste ho očekával?

Bohužel se vyplnila moje prognóza. Výrazné vítězství levice jsem očekával. Musím ale říci, že mě netěší. Pokud jde o výsledek pravice, i ten se dal čekat. Jednak s ohledem na prováděné a někdy nepopulární reformy, jež jsou podle mého vkusu v některých případech až příliš asociální a dotýkají se lidí s nejnižšími příjmy. Mluví se mnou spousta lidí, s nimiž se potkávám, ptají se mě, vylévají si svá srdce, dopad některých reforem na ně je opravdu silný. Na druhé straně je ale pravda, že většina prováděných reforem je nutná, nemůžeme se dál zadlužovat a jít cestou deficitních rozpočtů. Chce to ale cit, určitou přiměřenost, a ta podle mého nebyla. I to se projevilo při volbách.

Volby zřejmě ovlivnily i aféry na naší politické scéně.
Myslím si, že vládní koalici aféry uškodily výrazně.  Nevyhnula se jim ani levice, hlavně sociální demokraté. To vše mělo vliv na výsledek voleb. Určitou roli zřejmě sehrály také neshody v ODS z poslední doby, ty mohly na voliče také zapůsobit.

Historický úspěch ovšem slaví komunisté, zaznamenali nejlepší výsledek ve volbách od listopadu 1989…
Jejich úspěch se dal tušit. Z celostátních prognóz vyplývalo, že půjdou nahoru. Jak už jsem řekl, netěší mě to. Ačkoli s panem Kalouskem ve většině věcí nesouhlasím, líbilo se mi jeho konstatování, které jsem zaslechl v televizi: „v ulici Politických vězňů, kde je sídlo KSČM, se slaví, ale političtí vězni určitě neslaví." Vítězství komunistů je závažný signál. Mají disciplinované voliče, což se  projevilo. Komunisté navíc   od revoluce neměli žádnou vládní odpovědnost, byli v pozici, že mohli pouze kritizovat a dělat „populární" věci a prohlášení. Přestože měli jistou spoluzodpovědnost v některých krajích, třeba ve Středočeském kraji odkývali celou řadu věcí, podporovali sociální demokracii, nijak se jich to nedotklo.

Pojďme do Pardubického kraje, jak hodnotíte výsledek voleb tady u nás?
Vítězství sociálních demokratů jsem čekal. Přiznám se ale, že jsem nečekal tak výrazný úspěch komunistů. Pokud pak jde o Koalici pro Pardubický kraj, v níž hraje  dominantní roli KDU–ČSL, jsem s jejím výsledkem spokojený. To, že její lídr Roman Línek získal absolutně nejvíc přednostních hlasů, je pro mě velmi příjemné překvapení. To jsem nečekal, protože on je v krajském vedení vlastně od začátku, od vzniku krajů. Byl prvním hejtmanem, pak jeho prvním náměstkem, zastupujícím hejtmanem, nesl odpovědnost. Jak se ukazuje, lidé mu věří. Prognózy nebyly pro koalici úplně příznivé, konečný výsledek mě velmi těší.

Když  se podíváte na to, jak jsou po volbách rozloženy mandáty v novém krajském zastupitelstvu, máte nějakou představu, jak by mohla vypadat většinová koalice a nová krajská  vláda? Půjde nebo nepůjde to bez komunistů?
Slyšel jsem vyjádření předsedy KDU–ČSL Pavla Bělobrádka, který řekl, že koalice je možná s jakoukoli stranou mimo komunisty. Bude záležet na sociálních demokratech. Pokud budou chtít vedení kraje bez komunistů, pak je z hlediska KDU– ČSL koalice možná. Pokud ovšem by to mělo být s komunisty, byl bych rád, kdyby  KDU–ČSL byla principiální a do koalice nešla.V tomto souhlasím s Pavlem Bělobrádkem, jde tu o princip, a ten by se neměl porušit. Každopádně to bude zajímavé už jen ve vztahu k rozložení mandátů.

Jaké byste rád viděl priority v práci nového vedení kraje, až tedy bude ustaveno?
Už před čtyřmi lety jsem upozorňoval na to, že hospodářská situace v kraji není nijak dobrá. Ať už jde o nezaměstnanost, ale také hlavně o průměrné výdělky. Tehdy jsme byli třetí nebo čtvrtí od konce, teď jsme snad předposlední v republice. To je pro mě jako ekonoma nejhorší zjištění. Jak chceme přesvědčovat mladé lidi, aby u nás viděli nějakou perspektivu, když tu není práce ani výdělky?
Mám taky velké obavy o osud ústecké nemocnice. Sociální demokracie sice říká, že chce nemocnice v kraji stabilizovat, ale vím, že naše nemocnice má ekonomické problémy. Přitom se do ní výrazně investovalo a kvalita péče je na dobré úrovni. Myslím si, že se k její stabilizaci za poslední čtyři roky moc neudělalo.  Sám jsem se angažoval při získávání finančních prostředků pro Orlickoústeckou nemocnici. Říkal jsem si, že slouží každému a nikdo neví, kdy se do ní  může dostat. Rozhodně se mi nelíbí nejistota ve vztahu k její budoucnosti. Jako Oušťák bych rád věděl, jak to s naší nemocnicí dopadne.
Byl bych opravdu rád, kdyby se nová krajská vláda problematikou zaměstnanosti, výdělků a zdravotnictví vážně zabývala.

Ozvaly se také hlasy, které tvrdí, že současná vláda není vzhledem z výsledku krajských voleb legitimní. Co si o nich myslíte?
Výsledek krajských voleb něco naznačuje. V žádném případě ale nezpochybňuje legitimitu současné vlády. Její situace je ovšem vážná. Vliv na určitou její destrukci měly Věci veřejné. Nejdřív všechno „odkývaly" a teď, dá se říci,  v podstatě zmizely z politické mapy a po rozdělení hrají tvrdou opoziční roli a kritizují i věci, které před tím schválily.  Teprve začátkem listopadu má být ustavující sněm strany Lidem, což je jen pidistrana. Přičtěme k tomu ještě opozičníky v ODS a pochopíme, že to má vláda těžké. Navíc si  některé problémy působí sama. Ale aby podávala demisi kvůli výsledku krajských voleb, s tím rozhodně nesouhlasím.

V rozhovorech, které jste poskytl již dříve Orlickému deníku, jste často zmiňoval úroveň politické kultury u nás. Jak ji vnímáte dnes? Změnilo se něco?
Nezměnilo. A nelze dokonce ani říci, že by některá strana byla vzorná a jiná ne. Přestřelky mezi vládou a opozicí někdy překračují hranice politické kultury a lidé, kteří je sledují, jsou znechucení. S mnoha lidmi se stýkám a oni otevřeně poukazují na to, jak se politici neumí chovat. Bohužel i v kraji je víc věcí, které nemají s politickou kulturou nic společného.