DANIEL DOSTRAŠIL
správce sboru jednoty bratrské, Ústí n. O.
Klíšťata jsou prevíti, ale z lesa mě nevyženou – stejně jako mě z moře nedostanou medúzy a od vody komáři. Nepohodlí a riziko k životu patří. A pohyb v přírodě za to stojí.

LUDMILA MAREŠOVÁ KESSELGRUBEROVÁ
středoškolská učitelka, Česká Třebová
Nebojím. Z větší části spoléhám na spreje proti klíšťatům, z menší na štěstí. Klíště jsem si domů přinesla už několikrát, zatím ale bez trvalých následků.

PAVEL STRNAD
ředitel kulturního domu Na Střelnici, Králíky
Před klíšťaty mám respekt, choroby jimi přenášené dovedou ovlivnit život člověka výrazně a na dlouhou dobu. Budu jedině rád, když rozluštění jejich genetického kódu přispěje k ochraně lidského zdraví. Mám takový pocit, že by to mohlo být složitější, než se zdá. Geny totiž z různých příčin neustále mutují, čímž jedinec získává nové vlastnosti a vlohy. Záleží pak na úhlu pohledu, jestli jsou to vlohy užitečné, nebo škodlivé. A klíšťata jsou vytrvalá, jen vzpomeňme na Kaisera, jak se držel Lábuse :-)

HANA CHVÁTILOVÁ
ředitelka ZUŠ Petra Ebena, Žamberk
Žádný strach. Ne, že by se mi líbila, ale patří k přírodě a my máme mnoho možností, jak se chránit. Nicméně po rozluštění genetického kódu klíšťat jich určitě ještě přibude. Kočka dostává pipetku, děti jsou očkované a já se ráda po návratu z lesa nechávám prohlédnout. Alespoň si užiji něčí soustředěné pozornosti!

MARTIN VÍDENSKÝ
vlakvedoucí osobních vlaků, básník, Letohrad
Je třeba mít se na pozoru před všemi upíry. Hysterie, panika a strach však nejsou na místě. Do lesa jsem chodil vždy rád a ani klíšťata mne od této záliby neodradila. Většinou se chráním vhodnou obuví, dlouhými nohavicemi, dlouhými rukávy a pokrývkou hlavy. Důkladná hygiena po návratu domů je nezbytností. Rozluštění genetického kódu klíšťat je jen začátkem spletité a letité cesty, na jejímž konci bude možná účinná vakcína. Nikdo nám ale nezaručí, že se časem neobjeví noví zákeřní upíři. To je život. Kdo se bojí, nesmí do lesa. Hlavní je se z toho všeho hned nepostolicovat…
⋌A co si vy? Napište svůj názor na: www.orlicky.denik.cz