Ve středu dopoledne, na nádvoří před opuštěnou budovou ústavu vystoupila ministryně spravedlnosti Marie Benešová s překvapivým prohlášením, které místním vyrazilo dech.

„Nevím, jestli to bude dobrá nebo špatná zpráva, ale rozhodli jsme se, že tady věznice nebude,“ sdělila ministryně Benešová, za což ji dvě desítky shromážděných odpůrců věznice, včetně králického radního Michala Součka, odměnila bouřlivým potleskem.

Ilustrační foto
Radnice v Žamberku hledá laureáty výroční Ceny města

„Nechceme něco prosazovat násilím. Víme, že bylo referendum, víme, že tady byla složitá jednání mého předchůdce, byl tady i pan premiér. Myslím si, že se to sem ani do koloritu krajiny nějak nehodí. Vyřešíme to jinak, i když potřebujeme kapacity ve vězeňství, ale poradíme si,“ vysvětlila důvody svého rozhodnutí Marie Benešová.

Dohnal: Budeme respektovat rozhodnutí

K prohlášení ministryně se připojil rovněž generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. „Vězeňská služba bude respektovat rozhodnutí paní ministryně. Dlouze jsme o tom diskutovali a bylo to na základě naší společné vůle a společného rozhodnutí,“ potvrdil generál Dohnal. Přeplněnost věznic, se kterou se Česko podle ředitele potýká, chce Vězeňská služba pro nejbližší dobu řešit rozšiřováním kapacity v rámci stávajících objektů a pozemků.

Rozhodnutí ministerstva a Vězeňské služby bylo překvapivé i pro vedení města. „Věznice nebude, ale budova zůstává a je potřeba řešit, co bude dál. Je potřeba se k tomu postavit čelem,“ uvedl starosta Václav Kubín.

Opuštěný objekt převede ministerstvo na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který bude rozhodovat o jeho dalších osudech. „Letitá důsledná práce se vyplatila. Vězení do Králík nepatří. Nyní musíme společně s městem hledat vhodné využití,“ kvitoval rozhodnutí ministerstva hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Vizualizace protihlukových stěn, které mají být postaveny u tratě při modernizaci železničního uzle Česká Třebová.
Obrana proti hluku? Hledá se lepší řešení