Především je to choroba ptáků, jim (tedy ne lidem) hrozí velké nebezpečí, protože se mezi nimi velice rychle šíří.

Navíc mezi jednotlivými druhy ptáků existuje rozdílná vnímavost. Vysoká je u krůt (až 100% úmrtnost) a u hrabavé drůbeže, nižší u vodní drůbeže. A např. holubi jsou vysoce odolní a hynou jen výjimečně.

U savců může nemoc probíhat bez příznaků nebo se projevují klasické chřipkové příznaky. Zejména psi a kočky, pokud sežerou uhynulé infikované ptáky, mohou onemocnět.

K nákaze dochází prostřednictvím infikovaného trusu, krmiva, steliva, případně přímým kontaktem s infikovaným ptákem (živým i uhynulým).

Proto tedy nekonzumujte uhynulou nebo nemocnou drůbež, syrovou drůbeží krev, trus, krmivo, podestýlku a peří.

Na rozdíl od lidského viru je přenos vzduchem poměrně vzácný. Při dodržení běžných hygienických zásad, žádné riziko lidem nehrozí. Ovoce a zeleninu ze zahrádky si důkladně omyjte. V obchodě koupená drůbež je bezpečná a po tepelné úpravě se jistě nenakazíte. A psy a kočky nenechte konzumovat mrtvé ptactvo.

Samozřejmě ani pro děti to není dobrá hračka nebo jídlo.