„Vývojem se naše hříčka proměňovala, vzniklo pět verzí ´Wernischáže´. Ani já ani studenti jsme si nemysleli, že nakonec vznikne představení, které postoupí až na nejvyšší příčku amatérského divadla – Jiráskův Hronov," těší vedoucí a režisérku souboru Lenku Janyšovou. Pozvání do Hronova je pro každý ansámbl velkou ctí. „Pro mě i pro soubor je to velmi vysoké ohodnocení. Co je mi známo, z Ústí nad Orlicí se podařilo postoupit dvakrát na Jiráskův Hronov, my jsme třetí," říká Lenka Janyšová. Za postupem na prestižní přehlídku se podle jejích slov skrývají i léta divadelní dřiny, ústečtí gymnazisté, kteří ve hříčce hrají, jsou vesměs dlouholetými členy dramatického souboru.

BYLA TO ZKUŠENOST K NEZAPLACENÍ!
Na Jiráskově Hronově hráli své představení celkem třikrát. „Tři naprosto úžasná vystoupení, pohotově reagující publikum a závěrečný potlesk. Neskutečný a zároveň nepřenositelný zážitek, který stál opravdu za to. Všichni jsme hráli na plno, odměnou nám byly pozitivní reakce a pochvaly odborníků i diváků, byli jsme dokonce označeni i za moderní divadlo poezie," komentoval vystoupení svého souboru na festivalu jeden z jeho členů Jan Pražák a podotýká: „Možnost účastnit se Hronova, diskutovat s ostatními, inspirovat se představeními byla k nezaplacení!"

Veselé zrcadlo nechce usnout na vavřínech. „Určitě budeme tvořit dál, nicméně divadlo neděláme proto, abychom jezdili na přehlídky, děláme ho hlavně pro sebe. Studenti se naučí vystupovat, mluvit, reagovat… A že se to nějakým způsobem spojí dohromady a vznikne divadelní tvar, který má kvalitu, to je ta přidaná hodnota," dodává vedoucí souboru.