Mezi hlavní argumenty nepatří jen rozvoj cestovního ruchu, ale také nepříznivý demografický vývoj, který město postihl v souvislosti s úpadkem průmyslu. Hejtman považuje úspěšnou integraci za možnou pouze ve větších městech, kde již obyvatelstvo vnímá příslušníky jiných kultur jako běžnou součást svého života. „Pan ministr předložené argumenty vnímal jako závažné a přislíbil, že se jimi bude podrobně zabývat s tím, že definitivní rozhodnutí bude učiněno v březnu," uvedl hejtman Martin Netolický.

Ačkoli je rozhodnutí o zřízení azylového zařízení v rukou státu, Králičtí budou moci svůj názor na něj vyjádřit v anketě, kterou město připravuje na 29. ledna. „Anketa bude mít deklarativní význam. Dá možnost lidem projevit jejich názor, který budeme moci postoupit dál, třeba ministerstvu, které se jím ale řídit nemusí," říká o anketě starostka Králík Jana Ponocná.

Anketě bude předcházet 25. ledna jednání zastupitelů na Střelnici, kde se bude rozhodovat o znění anketní otázky nebo o tom, zda mohou hlasovat i ti, kdo v Králíkách nemají trvalý pobyt. Formulaci otázky a variant odpovědí, jak byly původně navrženy, někteří občané zpochybňovali. „Z otázky není jasné, na který typ azylového zařízení se vztahuje, jsou totiž tři," byl nespokojený Michal Souček, kterému se nelíbily ani varianty odpovědí. Sám by uvítal otázku, na kterou by lidé odpovídali ano/ne. Anketa se uskuteční v pátek 29. ledna od 10 do 22 hodin.

(zr, miš)