Chtěli si prostě užít chvíli  nefalšovaného překvapení. A ta rozhodně stála za to! „Paráda, krása," nechali se slyšet někteří, když poprvé viděli, jaké učebny a družinu budou nově využívat.

Je prosvětlená, barevná, krásná

„Dnešek pro mě osobně znamená hlavně to, že ze mě všechno spadne a všechno bude už jen krásné. V pátek a v sobotu se přišla podívat do školy spousta lidí, v knize návštěv nechali samé potěšující zápisy. To nejdůležitější bylo ale skutečně až dnes. V krásných třídách už sedí děti, mají dnes trochu jiný režim. Tato budova slouží mladším školákům a za nimi na návštěvu přišli jejich starší spolužáci, kteří mají třídy v nedaleké  hlavní budově školy," řekla Orlickém deníku  ředitelka ZŠ v Dolní Dobrouči Zdeňka Krejčová.
V „nová škole" jsou učebny pro žáky první až čtvrté třídy, učebna pro dělenou výuku (např. jazyků), sborovna, tři   oddělení školní družiny a šatny. Ve třech třídách budou k výuce sloužit i interaktivní tabule. „Ze staré budovy zbyly snad jen obvodové zdi a některé příčky, přestavbou se její prostory jakoby otevřely. To není jen můj pocit, potvrdili mi to i mnozí z těch, kdo se přišli  podívat. Působí to dojmem, jako by škola byla ´nafouknutá´. Je prosvětlená, barevná, krásná," dodala ředitelka školy.

S generální rekonstrukcí budovy školy se začalo loni v červnu, stavba byla přebírána 10. února. „Když se bouralo, děti reagovaly slovy ´hurá, bourá se škola´, dnes ovšem tady stály hodně natěšené, opravdu se nemohly dočkat. A z ohlasů vím, že jsou spokojené," prohlásila ředitelka. Jak upřesnila, z celkového počtu dvou set žáků jich bude do nově rekonstruované budovy chodit zhruba devadesát. „Nemáme ale zatím ještě hotovou zahradu, která je hned vedle školy. Chceme ji ale trochu zrekultivovat, třeba pro kluky  je hodně podstatné, aby měli kde kopat fotbal," uzavřela Zdeňka Krejčová.

Jedna z nej investic posledních let

Pro obec nedaleko Ústí nad Orlicí bylo pondělí rozhodně významným dnem. Otevření rekonstruované školní budovy znamenalo naplnění dlouhodobé koncepce a realizaci jednoho z vůbec nejdůležitějších záměrů posledních let. „Rekonstrukci si naše základní škola rozhodně zaslouží, už jen s ohledem ke skutečnosti, že stále máme dostatek dětí," zdůraznil starosta obce  Pavel Šisler.
Jak upřesnil, celá akce představovala investici, která přesáhla dvanáct milionů korun. „Využili jsme bankovní úvěr ve výši devíti milionů korun, podařilo se nám také získat dotaci jeden a půl milionu z programu ´Zelená úsporám´,  zbytek šel z obecního rozpočtu," přiblížil financování přestavby školy dobroučský starosta. Vyslovil také přesvědčení, že se rekonstrukce budovy školy povedla. „Při dnech otevřených dveří přišly stovky lidí a jejich odezva byla vesměs hodně kladná. Mnozí dokonce prohlásili, že by se do takovéhle školy rádi vrátili. Za to jsme opravdu moc rádi.  Podle mého názoru bylo rozhodnutí o rekonstrukci školy správné a rekonstrukce se podařila. Je to investice do budoucna, do dětí, a to je  určitě dobře. Není to ale konečná, máme naplánováno ještě doladění školní zahrady, pro příští rok pak chceme podobnou investici realizovat i v mateřské škole na Švábově kopci, kterou navštěvuje asi devadesát dětí.  Nedostatek žáků u nás nehrozí, spíše naopak," nastínil i další plány.

Důležitý moment 
v životě obce

„Rekonstrukci si budova školy určitě zasloužila. Její stav byl  hodně špatný. Pro život v obci je to důležitý moment. Budova je díky přestavbě plně funkční, nabízí krásné a moderní prostředí nejen žákům, ale i jejich učitelům a vychovatelům. Navíc se zlepšil i celkový vzhled centra Dolní Dobrouče. To všechno vnímám hodně pozitivně. A říkám to i bez ohledu na to, že do nově upravených prostor chodí také moje děti," svěřil se se svými pocity Orlickému deníku Dobroučák Vlastimil Mlynář.