„Studium bude organizováno jako tříleté, rozdělené na semestry – pololetí. Každý semestr bude odborně zaměřen na oblasti historie, zdravotnictví a společenských věd. Jednotlivé studijní ročníky na sebe nenavazují, proto se může hlásit i ten, kdo má zájem studovat pouze jeden rok," vysvětluje Dagmar Ducháčková, vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví.
První semestr, který začne v září, vyplní seminář o nejstarších dějinách Žamberka, ale také o spotřebitelských smlouvách, z jiného soudku budou informace o rehabilitačním a dechovém cvičení nebo o historii lékařství. „V druhém semestru připravujeme přednášku o mezigeneračních vztazích, o osobnostech Žamberska, pojedeme na výlet. Dále chystáme přednášky na témata základy filozofie, astrologie, astronomie, psychická onemocnění, trénování paměti, rodinné právo a spoustu dalších zajímavých témat," láká zájemce o celoživotní vzdělávání Dagmar Ducháčková. Kvalitu seminářů zajistí odborníci v jednotlivých oblastech. Pestrá bude nejen náplň akademie, ale i místa, kde se „studenti" budou jednou za měsíc na dvě až tři hodiny scházet. Nejčastěji to bude sice zasedací síň městského úřadu, ale zamíří i do muzea nebo Albertina.
Uzávěrka přihlášek je 5. srpna. Účastníky v září slavnostně přivítá starosta města. „Na konci každého školního roku získá posluchač osvědčení o absolvování ročního studia, na konci tříletého studia pak připravíme slavnostní ´promoci´ a posluchač získá osvědčení o absolvování celého cyklu Žamberské akademie volného času," dodává Dagmar Ducháčková. (tz, miš)